Brugpensioen Opel kost staat 88,5 miljoen euro

15/07/10 om 10:58 - Bijgewerkt om 10:58

Bron: Trends

Als de werknemers bij Opel Antwerpen vanaf hun vijftigste met brugpensioen gaan en dat tot hun 65ste blijven, dan kost dat de staat 88,5 miljoen euro.

Brugpensioen Opel kost staat 88,5 miljoen euro

© belga

Dat berekende hr-dienstverlener SD Worx op verzoek van De Tijd.

De brugpensioenuitkering van de overheid is te vergelijken met een werkloosheidsuitkering, behalve dat ze niet met de jaren daalt. Er is wel een terugverdieneffect omdat de werknemer en de werkgever respectievelijk belastingen en sociale lasten betalen op de toeslag die de werkgever boven op de overheidsuitkering legt.

Brugpensioen voordeliger voor staat dan werkloosheid (Joëlle Milquet)

Als bij Opel brugpensioen vanaf 50 jaar wordt toegepast, is dat voor de overheid 16 miljoen euro goedkoper dan wanneer dezelfde groep in de werkloosheid terechtkomt. Dat schrijft De Standaard vrijdag op basis van berekeningen van het kabinet van minister van Werk Joëlle Milquet (cdH).

Hoewel een bruggepensioneerde een hoger inkomen heeft dan een werkloze, is brugpensioen voor de overheid voordeliger. Dat komt doordat er sociale lasten betaald worden op het deel dat de werkgever uitbetaalt, aldus de krant. Daardoor daalt de nettokost van de uitkering.

Bij de berekening is uitgegaan van het "relatief realistische" scenario dat de betrokkenen niet meer opnieuw aan de slag gaan, ongeacht of ze werkloos worden of met brugpensioen gaan.

Lees meer over:

Onze partners