Bpost neemt PostNL niet over

© BELGA

‘Spijtig, maar geen drama’, zo reageert bpost-CEO Koen Van Gerven op het afspringen van de fusiedeal met PostNL. Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) wijst dan weer met een beschuldigende vinger in de richting van Jean-Pascal Labille (PS).

De Belgische en de Nederlandse post gaan niet samen. Bpost heeft met zijn Nederlandse sectorgenoot PostNL onderhandeld over een overname, maar “de onderhandelingen hebben uiteindelijk niet geleid tot een overeenkomst over de voorwaarden van dergelijke transactie”, zo meldt bpost.

De bedoeling was om beide bedrijven te combineren via een “vriendelijk openbaar overnamebod” van bpost op alle aandelen van PostNL.

Bpost-CEO: ‘Geen drama’

Bpost-CEO Koen Van Gerven vindt de mislukking van de fusiedeal met PostNL “spijtig, maar geen drama”. Dat zegt hij in een reactie aan Belga. De gesprekken liepen al enkele maanden, maar sprongen zondag af.

“We hebben onderhandeld, maar moesten tot het besluit komen dat er geen overeenkomst was over alles. Dan moet je besluiten dat er niets is”, legt Van Gerven uit. “Er werd gesproken over een fusieakkoord van 60 pagina’s. We zaten te ver uiteen om tot een akkoord te komen.” De CEO wil niet zeggen of de prijs een struikelblok was.

De deal is voor Van Gerven definitief afgesloten. “Zeg nooit nooit in het leven, maar dit verhaal is alleszins afgesloten”, luidt het. Maar Van Gerven blijft op overnamepad. “Er komen elke dag opportuniteiten op ons bord. Als daar interessante dossiers bij zitten, zullen we die zeker bekijken.”

De Croo reageert furieus

Na de compleet onbesuisde verklaringen van Labille (PS) was het vertrouwen bij de Nederlanders weg

Volgens vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) is Jean-Pascal Labille (PS) verantwoordelijk voor de falende overnamegesprekken. Hij had namelijk vrijdag al bekendgemaakt dat de regering plannen had om PostNL over te nemen. “Dat terwijl men wekenlang in alle sereniteit heeft kunnen praten. Na de compleet onbesuisde verklaringen van Labille (PS) was het vertrouwen bij de Nederlanders weg en is men in een kramp geschoten”, aldus de vicepremier. Volgens De Croo mist het Belgische postbedrijf nu een belangrijke kans om de activiteiten in eigen land te verankeren.

Aandelen

Bpost neemt PostNL niet over

Bpost wilde alle aandelen van PostNL overnemen in ruil voor cash en bpost-aandelen. Dat zou betekend hebben dat het aandeel van de Belgische staat in het bedrijf onder 50 procent zou zakken. Dat zou geen probleem gevormd hebben, want de regering heeft zoiets onlangs mogelijk gemaakt. Van een verkoop van aandelen door de staat was echter geen sprake, zo liet De Croo vrijdag al verstaan.

Volgens Van Gervan aasde bpost op PostNL om de mogelijkheden op de groeiende pakjesmarkt te vergroten. “Bpost en PostNL hebben grote klanten die een geïntegreerd aanbod leuk zouden vinden”, legt hij uit. De fusie zou volgens de CEO nieuwe diensten mogelijk hebben gemaakt, zoals ‘same day delivery’ en avondleveringen. “Samen hadden we een sterker aanbod gehad en hadden we onze gezamenlijke groei kunnen versterken.”

Vakbond VSOA: ‘Gerustgesteld’

“We zijn door dit nieuws gerustgesteld, ten minste op korte termijn.” Zo reageert Marc De Mulder van de liberale vakbond VSOA op het nieuws dat bpost en PostNL een punt hebben gezet achter hun onderhandelingen, en dat de Belgische en Nederlandse post dus niet samen zullen gaan.

“Dat betekent dat de arbeidsomstandigheden bij bpost op korte termijn zullen worden behouden, maar we moeten waakzaam blijven. We weten dat PostNL de mogelijkheden blijft verkennen om zijn netwerk uit te breiden op de Belgische markt, en dat met tijdelijke contracten. Zolang er geen duidelijke regels zijn om een correct salaris te verzekeren voor de werknemers, blijven we kwetsbaar”, aldus De Mulder.

Bonden tegen privatisering

Wij zijn een voorstander van iedere vorm van marktversterking, maar dan willen we wel bij de onderhandelingen betrokken worden

Deze ochtend was er bovendien overleg tussen de vakbonden en de directie van bpost. Daarin gaf het bedrijf meer duiding bij de reden waarom de onderhandelingen zijn afgesprongen. Dat overleg is naar verluidt goed verlopen: “De directie heeft bevestigd dat er inderdaad een overnamebod is gebeurd, en dat de onderhandelingen om verschillende redenen zijn afgesprongen”, aldus Jean-Pierre Nyns, algemeen secretaris bij ACOD Post.

“Wij zijn een voorstander van iedere vorm van marktversterking, maar dan willen we wel bij de onderhandelingen betrokken worden”, zegt Nyns. “Nu is dat niet gebeurd. We begrijpen wel dat het om een gevoelig dossier ging, maar als vakbond willen we een signaal krijgen wanneer onderhandelingen over zaken als een overname concreet worden.”

Nyns benadrukt verder dat de bonden “tegen elke vorm van privatisering” gekant zijn. “Als er plannen zouden zijn in die richting willen we daar zeker van op de hoogte worden gesteld,” klink het.

Staking verdeelcentrum Nijvel

Ondertussen heeft het personeel van het verdeelcentrum van bpost in het Waalse Nijvel het werk neergelegd. Volgens Eve Izquierdo van de Franstalige socialistische overheidsvakbond gebeurde dat uit protest tegen “de spanningen na de mislukte overnamegesprekken” en “het slecht beheer bij het postbedrijf”

Nyns benadrukt dat het om een “wilde staking” gaat en stelt dat er voorlopig geen aanwijzingen zijn dat de acties ook naar Vlaanderen zouden overwaaien.

De ACOD Post-topman verwacht voor dinsdag dan weer wel een “verstoorde tot zeer verstoorde dienstverlening”, naar aanleiding van de manifestatie in de openbare dienstensector. Hoe groot die hinder precies zal zijn valt nog af te wachten, de bonden zitten maandagmiddag samen met de achterban.

Aandeel PostNL fors hoger

De aandelen van de postbedrijven bpost en PostNL hebben maandagochtend hun notering weer hernomen, nadat ze vrijdag werden geschorst als gevolg van het lekken van de fusiegesprekken. Bij opening maandag schoot PostNL bijna 7 procent hoger, terwijl het aandeel bpost 0,4 procent verloor.

(Belga/AVE/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content