BP 'heeft keerpunt bereikt' na olieramp

25/10/11 om 12:46 - Bijgewerkt om 12:46

Bron: Trends

BP zag in het derde kwartaal van dit jaar de winst verdrievoudigen. De Britse oliereus heeft zwaar te lijden gehad onder de olieramp in de Golf van Mexico vorig jaar.

BP 'heeft keerpunt bereikt' na olieramp

© Reuters

Oliereus BP zag in het derde kwartaal van dit jaar de winst fors toenemen en heeft volgens CEO Bob Dudley "een keerpunt" bereikt voor haar olie- en gasproductie. Het Britse bedrijf heeft zwaar te lijden gehad onder de ramp met het boorplatform Deep Horizon in de Golf van Mexico vorig jaar.

Voor het derde kwartaal meldt BP een nettowinst van 5,1 miljard dollar (zo'n 3,7 miljard euro). Dat is bijna een verdrievoudiging van de 1,8 miljard dollar winst in dezelfde periode vorig jaar.

In de negen maanden tot september maakte het olieconcern zelfs een winst van 17,6 miljard dollar, terwijl het bedrijf vorig jaar een nettoverlies van 9,3 miljard dollar noteerde door het ongeluk met Deepwater Horizon. De olie- en gasproductie nam in het derde kwartaal wel nog af met 12 procent tot 3,3 miljoen vaten per dag.

Keerpunt

Volgens CEO Bob Dudley heeft BP zich hersteld en "een keerpunt" bereikt, zo zei hij dinsdag in Londen. Hij verwacht dat de olieproductie in de komende maanden opnieuw op gang komt.

De komende jaren wil Dudley zowel de uitgaven voor de exploratie van nieuwe velden verdubbelen als investeringen in diepzeeprojecten en gasactiviteiten verhogen. Om dit te kunnen bekostigen, worden nu al minder belangrijke sectoren van het bedrijf verkocht. Die operatie wordt opgedreven van 30 miljard dollar tot 45 miljard dollar.

Dudley volgde op 1 oktober vorig jaar Tony Hayward op als CEO van BP. In mei kwam hij nog onder druk te staan, toen hij een miljardendeal met het Russische bedrijf Rosneft voor oliewinning in het noordpoolgebied misliep. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners