Boze groene petten op bezoek bij Nationale Bank

31/05/10 om 16:29 - Bijgewerkt om 16:29

Bron: Trends

De jaarvergadering van de Nationale Bank die maandag plaatsvindt, verloopt rumoerig. Tientallen kleine aandeelhouders, onder wie 'beleggersactivist Erik Geenen', voeren actie. De groene petten vinden dat de Belgische staat zich als grootaandeelhouder systematisch beter bedient dan de privéaandeelhouders.

Boze groene petten op bezoek bij Nationale Bank

© belga

Op de jaarvergadering van de NBB zijn ruim 200 aandeelhouders opgedaagd. Erik Geenen, de bekendste groene pet, verklaarde in het vrt-journaal het niet te pikken dat "Belgische staat wegens zijn geldproblemen systematisch de kassen van de Nationale Bank is beginnen plunderen". "Het probleem is het eigendomsrecht. Dat van de privéaandeelhouders wordt niet gerespecteerd," verduidelijkte Geenen.

Geenen ziet er geen graten in dat de overheid meer opstrijkt dan de gewone aandeelhouders, maar volgens de actievoerder komt de huidige winstverdeling neer op een "onteigening door de staat".

"In crisistijden moet de bank meer tussenkomen", luidde de repliek van Luc Coene, vicegouverneur van de Nationale Bank, aan de vrt. "En daar verdient ze dan uiteraard ook meer aan". Volgens Coene toont het goede jaar zich ook in de resultaten. "Het zijn de beste winstcijfers die we ooit gerealiseerd hebben," verdedigde Coene het hogere dividend.

Onze partners