Bonden willen ArcelorMittal nationaliseren (video)

13/10/11 om 14:26 - Bijgewerkt om 14:26

Bron: Trends

Het gemeenschappelijk vakbondsfront van ArcelorMittal heeft een voorstel klaar voor formateur Elio Di Rupo. Die wordt gevraagd om de Luikse staalindustrie te nationaliseren. Intussen werd de geplande ondernemingsraad uitgesteld. (+ Video Kanaal Z)


Volgens Egidio Di Panfilo, secretaris-generaal van het socialistische BBTK Luik, vragen de vakbonden de Belgische staat 1 miljard euro (als investering) om de infrastructuur weer in orde te brengen en competente bestuurders te benoemen.

4 miljard voor Dexia

Panfilo wijst erop dat het gewest een paar jaar geleden op een gelijkaardige manier handelde bij wapenproducent FN in Herstal. De financiële inspanning die de overheid leverde om Dexia te redden, heeft de bonden kennelijk aan het denken gezet. "Als de staat in één weekend 4 miljard euro vrijmaakt voor Dexia, waarom dan geen miljard voor de volledige Luikse staalindustrie?", luidt het.

De algemeen secretaris van het ABVV, Anne Demelenne, en haar Waalse ambtgenoot Thierry Bodson, maakten donderdagvoormiddag het officiële verzoek tot nationalisering over aan formateur di Rupo.

'Nationalisering onmogelijk'

Volgens Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt kan er van de nationalisering van de Luikse staalindustrie geen sprake zijn. In een interview met de Franstalige televisie zei Marcourt dat de Europese verdragen een dergelijke operatie eenvoudigweg niet toelaten. Enkel de overname door een industriële partner kan de warme lijn redden. Maar daarvoor moet ArcelorMittal akkoord gaan om de installaties die het wenst te sluiten over te dragen, aldus de minister.

Geen ondernemingsraad donderdag

In tegenstelling tot wat er woensdagavond werd aangekondigd, vindt er donderdag geen ondernemingsraad plaats. De wet-Renault verplicht een bijzondere ondernemingsraad, op lokaal of op Europees niveau, als een sluiting aangekondigd wordt.

Oorspronkelijk waren er donderdag vergaderingen gepland, zowel in Luxemburg als in de Luikse vestiging van de groep, in het Staalcentrum in Flémalle. De Luikse directie weigerde de ondernemingsraad in Luik omdat ze - net als vorige week - door de ontvlambare situatie vreesde opnieuw gegijzeld te worden. De vakbonden van hun kant willen niet weten van een ondernemingsraad in Brussel. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners