Bonden slaan alarm: ‘3.000 banen bedreigd bij bpost’

© bpost

De vakbonden bij bpost slaan alarm. Mogelijk sneuvelen er 3.000 banen als het postbedrijf het contract voor de bedeling van de kranten verliest. Er volgt later deze maand een betoging.

Postregulator BIPT ontving drie kandidaturen voor de concessie voor de bedeling van de kranten en tijdschriften. Behalve bpost komen ook Belgische Distributiedienst (BD) en persdistributeur AMP in aanmerking.

Ministerraad beslist

Het was de Europese Commissie die in mei 2013 oordeelde dat de bedeling vanaf 2016 via een aanbestedingsprocedure moest verlopen. De concessie geldt voor minimaal vijf jaar. De ministerraad moet uiteindelijk beslissen welke kandidaten een offerte mogen indienen.

Bonden slaan alarm

De bonden vrezen nu dat bpost de krantenbedeling niet langer zal toegewezen krijgen. Dat zou te koste gaan van 3.000 banen, luidt het. Ze eisen dat bij de toewijzing van het contract rekening gehouden wordt met kwalitatieve arbeidsvoorwaarden.

Na Renault, Ford Genk, ArcelorMital en Delhaize dreigt binnenkort ook bpost geconfronteerd te worden met een sociaal en menselijk drama”, stellen de vakbonden. Ze vrezen dat bij de toekenning van het contract vooral aandacht zal gaan naar de prijs, en niet naar de kwaliteit van de arbeidsvoorwaarden. “Dan zou bpost de uitreiking wel eens kunnen verliezen”, zegt Lieve Vanoverbeke van ACV Transcom. Ze wijst erop dat andere operatoren zelfstandigen inschakelen. “En zij werken aan voorwaarden die verre van ideaal zijn.”

“Wij zorgden voor correcte arbeidsvoorwaarden bij bpost. Het zou
spijtig zijn als nu 3.000 arbeidsplaatsen verloren gaan”, zegt ook Jef De Doncker van ACOD.

En er volgt actie. De bonden kondigen namelijk in een persbericht een betoging aan op donderdag 26 juni voor het kabinet van aftredend minister van Economie Johan Vande Lanotte.

Directie toont begrip

Bpost zelf heeft al laten weten begrip te hebben voor de actie. “We weten dat er veel ongerustheid is op het terrein en we beseffen dat het om een zeer belangrijk contract gaat, waarbij minstens 2.600 werknemers betrokken zijn”, aldus woordvoerder Piet Van Speybroeck.

Helemaal gerust in een goede afloop lijkt de woordvoerder evenwel niet. “We hebben alle zorg besteed aan ons bod en vertrouwen erop dat wij het kunnen halen als de spelregels eerlijk zijn. Wij werken enkel met contractuelen of statutairen. Als anderen met zelfstandigen of schijnzelfstandigen kunnen werken, dan is dat voor ons een financiële discriminatie,” aldus Van Speybroeck.
(Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content