Boerenbond en Gimv stoppen joint venture

JOINT VENTUREGimv-Agri+ Investment Fund boekte de voorbije jaren vooral verliezen. © Getty Images
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Boerenbond en de Vlaamse beursgenoteerde investeringsmaatschappij Gimv stoppen hun samenwerking via Gimv-Agri+ Investment Fund. Samen wilden ze investeren in innovatieve bedrijven in landbouw en voeding.

De joint venture ging in 2010 van start. Boerenbond deed dat via zijn investeringsdochter Agri Investment Fund. Concreet investeerde de joint venture de voorbije vijf jaar in amper drie ondernemingen: Agrosavfe, Eden Chocolates en Greenwatt. “We vinden moeilijk goede investeringsprojecten”, liet toenmalig Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche in de zomer van 2012 aan Trends weten. “Dat is eigenaardig, maar het is zo. Er zit veel in de pijplijn. En toch moet het onze opdracht zijn de moeilijkheid te zoeken. We hadden onlangs een interne discussie over de diverse projecten die mislukt zijn. Ik ben daarmee akkoord op één voorwaarde: dat we niet stoppen met risico’s te nemen. Want dan stop je met investeringen. Maar het is dus niet gemakkelijk projecten te vinden.”

Eden Chocolates probeerde het met een Belgischepralinefabriek in China, maar dat lukte niet. De joint venture gaf een achtergestelde lening die volledig werd afgeboekt. Greenwatt uit Louvain-La-Neuve (een belang van 26,8%) is een producent van biogasinstallaties voor gebruik in landbouwbedrijven, groenten- en fruitkwekers, en de voedingsindustrie. Het verlieslatende bedrijf werd in de zomer van vorig jaar gekocht door de holding Sol Invictus Group.

Het eveneens verlieslatende biotechnologische Agrosavfe (een belang van 15,38%) uit Zwijnaarde doet onderzoek naar gewasbeschermingsproducten voor de bestrijding van schimmelziektes. Het merk heet Agrobody, en dat moet schimmelinfecties op planten afremmen en verhinderen.

Als goede vrienden uiteen

Maar de vennootschap Gimv-Agri+ Investment Fund boekte de voorbije jaren vooral verliezen. Volgens de jongste balans, van april 2014 tot eind maart 2015, was er een overgedragen verlies van ruim 13 miljoen euro. Beide partijen staken 20 miljoen euro maatschappelijk kapitaal in de joint venture (voor 15,25 miljoen euro volgestort). Ze engageerden zich bovendien voor kapitaalrondes tot een bedrag van 60 miljoen euro.

Nu wordt de joint venture stopgezet. Beide partijen gaan als goede vrienden uit elkaar, benadrukt een bestuurder. Het is alleen zo dat zowel Boerenbond als Gimv liever apart investeringsdossiers bekijken. Er kwam te weinig uit de samenwerking. En soms wou de ene partij wel en de andere niet investeren in een dossier. Maar beide partijen hebben wel een gentlemen’s agreement: indien ze een interessante investering vinden, wordt die aan beide partijen voorgelegd. Ondanks de vereffening van de vennootschap Gimv-Agri+ Investment Fund, blijft er een gezamenlijk investeringscomité bestaan. Elke partij houdt ook een belang in Agrosavfe, elk circa 7,7 procent. We zullen Agrosavfe verder financieel ondersteunen, benadrukt een bestuurder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content