Wolfgang Riepl

‘Boerenbond blijft zwemmen in het geld’

Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

De Boerenbond-holding blijft zwemmen in het geld, terwijl de individuele boeren jammeren en klagen. Dat zegt Trends-redacteur Wolfgang Riepl.

Agri Investment Fund (AIF), een filiaal van de Boerenbond-holding MRBB, stuurt 23 miljoen euro overtollige cash terug naar de moederholding via een kapitaalvermindering. Nochtans moet AIF net projecten financieren die de concurrentiepositie van de Vlaamse landbouw versterken. Het is de eerste keer in zijn tienjarig bestaan dat AIF geld teruggeeft aan zijn aandeelhouder. De Boerenbond-holding blijft ondertussen zwemmen in het geld, terwijl de individuele boeren jammeren en klagen. Vorig jaar steeg de nettowinst met de helft, naar 60 miljoen euro.

Agri Investment Fund viert eind november zijn tienjarig bestaan. Het Boerenbond-filiaal wordt gespijsd met middelen van de Boerenbond-holding MRBB. MRBB staat voor Maatschappij voor Roerend Bezit van de Boerenbond en is de financieel-commerciële poot van ‘s lands machtigste landbouworganisatie. AIF financiert projecten die de concurrentiepositie van de land- en tuinbouw in het werkgebied van de Boerenbond moeten versterken. Het moet gaan om financiering die complementair is aan de bedrijven rond de Boerenbond. Daarvoor kreeg AIF een niet onaanzienlijk maatschappelijk kapitaal mee van 92 miljoen euro (daarvan werd 22,4 miljoen euro niet volgestort).

De bekendste participaties van AIF zijn 4 procent van de aandelen van Greenyard, de beursgenoteerde groente- en fruitverwerker, en een belang van bijna 9 procent in Belgian Pork Group, de marktleider in varkensvlees in België (ontstaan uit een fusie van Covavee en Westvlees). Daarnaast nam AIF ook belangen in minder bekende ondernemingen, zoals Better3Fruit, dat veredeling van fruitrassen doet, en Agrosavfe. Dat (verlieslatende) bedrijf uit Zwijnaarde ontwikkelt antischimmels voor planten. In december vorig jaar nam AIF nog een belang van bijna 18 procent in Virovet. Het bedrijf uit Heverlee maakt geneesmiddelen tegen ziektes bij nutsdieren (zoals koeien en varkens). Onlangs pompte AIF geld in Aphea Bio, een Gentse onderneming die biologische bestrijdingsmiddelen ontwikkelt.

Na verlies komt winst

De investeringen van Agri Investment Fund waren in het verleden niet altijd een succes. Eind 2013 torste AIF een overgedragen verlies van ruim 20 miljoen euro. Maar het was duidelijk de bedoeling dat de Boerenbond via die investeringen in bedrijven rond de landbouw de boeren vooruit wou helpen.

De hemel is inmiddels wel opgeklaard, want eind 2016 restte van dat overgedragen verlies nog 1,6 miljoen euro. AIF verkocht de voorbije jaren diverse belangen. Begin dit jaar werd ook nog de verlieslatende slachterij Adriaens in Zottegem verkocht, een van de grootste rundveeslachters in het land.

Boerenbond blijft zwemmen in het geld

Meer nog: AIF keerde in de voorbije junimaand 23 miljoen euro overtollige cash uit aan zijn eigenaar MRBB, de Boerenbond-holding. AIF had eind vorig jaar ruim 20 miljoen euro aan liquide middelen en geldbeleggingen op de balans. Die worden met deze beweging teruggestuurd. “AIF heeft dus wel degelijk investeringsprojecten gerealiseerd in 2016 en 2017”, nuanceert Marc Wittemans, CEO en gedelegeerd bestuurder van MRBB. “We gaan die investeringsrol niet terugschroeven. MRBB injecteert bovendien ook via haar andere dochters, zoals Aveve en SBB, voortdurend belangrijke bedragen in de land- en tuinbouw”. Aveve is de marktleider in toelevering in de land- en tuinbouw (granen, zaden, planten, voeder, machines). SBB is een administratie- en advieskantoor voor de land- en tuinbouwsector.

Agri Investment Fund heeft als juridisch statuut bovendien geopteerd voor de rechtsvorm van een cvba. Dat maakt dat verschuivingen in het maatschappelijke kapitaal soepel kunnen, zonder dat die kapitaalbewegingen in het Belgisch Staatsblad moeten worden gepubliceerd. “Als er zich nieuwe investeringsopportuniteiten voordoen, kunnen we het maatschappelijke kapitaal opnieuw verhogen”, benadrukt Marc Wittemans. Toch is het de eerste keer in zijn tienjarige bestaan dat AIF een kapitaalvermindering doorvoerde, en dat meteen voor een bedrag van 23 miljoen euro.

Boerenbond zwemt in het geld

De Boerenbond heeft heel veel investeringsruimte. De nettowinst van de holding Maatschappij voor Roerend Bezit van de Boerenbond (MRBB) kwam vorig jaar uit op 60 miljoen euro, de helft meer dan in 2015. Daarvan werd bijna 30 miljoen euro gebruikt als dividenduitkering. Dat bedrag gaat naar de werking van de Boerenbond. Terwijl de landbouwers blijven klagen en jammeren, bulkt hun belangrijkste lobbyorganisatie van het geld. De holding heeft 3,25 miljard euro eigen vermogen op een balanstotaal van 3,84 miljard euro. En MRBB bezit een beleggingsportefeuille ter waarde van 1,16 miljard euro en nog eens bijna 33 miljoen euro liquide middelen. Het belangrijkste actief blijft het 11,45 procentbelang in KBC Group, dat dus nog eens helemaal losstaat van die beleggingsportefeuille van 1,16 miljard euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content