BNP Paribas Fortis presenteert nieuw Brussels hoofdkantoor

23/01/14 om 15:00 - Bijgewerkt om 15:00

Bron: Trends

BNP Paribas Fortis heeft het Oostenrijkse architectenbureau baumschlager eberle geëngageerd om zijn nieuwe hoofdzetel te ontwerpen. Volgens BNP Paribas Fortis bevestigt het nieuwe hoofdkwartier de verankering van de bank in het centrum van de Europese hoofdstad.

BNP Paribas Fortis maakte in 2012 bekend dat het een nieuw hoofdkantoor zou bouwen aan de Warandeberg, in hartje Brussel. Het huidige gebouw dateert van de jaren zeventig en voldoet niet meer aan de moderne eisen voor bedrijfsgebouwen. BNP Paribas Fortis verkoos zijn nieuwe gebouw op dezelfde locatie te bouwen, onder meer omdat de plek goed bereikbaar is voor de medewerkers.

BNP Paribas Fortis was zich ervan bewust dat de uitzonderlijk locatie van zijn hoofdzetel ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich brengt. Daarom besloot de bank, in samenwerking met de Bouwmeester van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, een architectuurwedstrijd uit te schrijven.

Uit een lijst van vijfentwintig architectenbureaus werden er zeven geselecteerd. Vandaag maakte de bank bekend dat de opdracht naar baumschlager eberle gaat. Voor de uitvoering zal het Oostenrijkse bureau samenwerken met een tiental Belgische ondernemingen, waaronder het architectenbureau Styfhals & Partners.

Het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis zal een capaciteit van 4500 werkplaatsen hebben, zo'n 70 procent meer dan nu, op dezelfde bruto-oppervlakte van 95.000 m². Dit biedt de bank de mogelijkheid haar vestigingen in Brussel efficiënter te groeperen. Het nieuwe gebouw moet ook toelaten de best mogelijke energieprestaties te boeken."Het architecturale concept van baumschlager eberle benut alle mogelijkheden die de uitzonderlijke locatie in het centrum van Brussel biedt", stelt Max Jadot, CEO van BNP Paribas Fortis. Baumschlager eberle is niet aan zijn proefstuk toe in ons land. Het ontwierp ook het nieuwe hoofdkantoor van het onderzoekscentrum imec in Leuven.

Onder voorbehoud van het afleveren van een stedenbouwkundige vergunning, wordt de start van de afbraak voorzien in 2016. De bouw van het nieuwe complex zal naar verwachting starten in 2017 en klaar zijn voor het einde van 2021. (LV)

Lees meer over:

Onze partners