BNP Paribas Fortis ontkent miljardenstroom Fortis naar BNP Paribas

26/10/11 om 07:53 - Bijgewerkt om 07:53

Bron: Trends

BNP Paribas Fortis ontkent dat deposito's van de Belgische Fortis-bank worden doorgesluisd naar de Franse bank BNP Paribas.

BNP Paribas Fortis ontkent miljardenstroom Fortis naar BNP Paribas

© Image Globe

BNP Paribas Fortis ontkent dat deposito's van de Belgische Fortis-bank worden doorgesluisd naar de Franse bank BNP Paribas. Le Soir schrijft vandaag dat de Belgische Fortis-bank, die na de Franse overname in 2009 werd herdoopt tot BNP Paribas Fortis, de Franse bank BNP Paribas nu voedt ter waarde van 30 miljard euro. De krant zegt te weten dat de inlages van de Belgische spaarders dienen om de investeringen van BNP Paribas, dat momenteel met de Europese schuldencrisis kampt, te ondersteunen.

De stromen tussen Brussel en Parijs, zo schrijft Le Soir, verontrusten de Nationale Bank van België, die de toestand "zeer aandachtig" opvolgt. De bestuurders van Fortis, waarin de Belgische staat 25 procent aanhoudt, zouden niet geïnformeerd zijn over deze bewegingen.

De miljarden euro's die door de Belgische tak gemobiliseerd worden om BNP Paribas te voeden worden niet gecompenseerd door Franse terugkeerstromen in identieke proporties, weet Le Soir.

'Niet juist' BNP Paribas Fortis ontkent dat er sprake is van het doorsluizen van deposito's. BNP Paribas Fortis heeft inderdaad overschotten, die op de markt worden geplaatst, aldus de bank. BNP Paribas is daarbij een "tegenpartij als een ander, zij nemen bij ons op en plaatsen tevens ook overschotten bij ons", luidt het. Het is volgens de bank dan ook niet juist om te spreken van het doorsluizen van deposito's.

De bank zegt daarover tweemaal per jaar te rapporteren. De raad van bestuur wordt hier regelmatig van op de hoogte gebracht. Ook de Nationale Bank volgt dit op. "Dit is de normale gang van zaken".

Volgens de bank zijn de geldstromen binnen de groep in evenwicht. BNP Paribas Fortis staaft dit met cijfers van eind juni: er stroomde 21 miljard euro richting BNP Paribas, en 19 miljard euro in omgekeerde richting. Over de cijfers na die periode kan de bank nog niet communiceren.

Minister van Financiën Didier Reynders (MR) wilde in de krant niet reageren op het bericht. (Belga/KVDA)

Onze partners