Biocartis trekt met snelle ebolatest naar West-Afrika

10/02/15 om 09:33 - Bijgewerkt om 09:33

Bron: Trends

Het Belgische biotechbedrijf Biocartis wilt met een nieuwe test, waarmee ze binnen het anderhalf uur kan vaststellen als iemand besmet is, zo snel mogelijk naar West-Afrika trekken.

Biocartis trekt met snelle ebolatest naar West-Afrika

© Reuters

De "Rapid Ebola Virus Triage Test" werd al in Europese en Amerikaanse laboratoria onderzocht, maar nu wil Biocartis ermee te velde trekken, zo deelt het bedrijf dinsdag mee.

"Biocartis heeft een aanvraag ingediend voor een veldonderzoek in West-Afrika, om bijkomend klinisch bewijs te verzamelen van de testprestaties", luidt het in een persbericht.

De snelle ebolatest wordt ontwikkeld in samenwerking met Janssen Diagnostics en het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. Daarbij wordt gebruikgemaakt van het diagnostisch toestel Idylla van Biocartis. Er is 0,2 milliliter bloed van de patiënt nodig, waarna het toestelletje de analyse volledig automatisch en in anderhalf uur tijd uitvoert.

Volgens het biotechbedrijf uit Mechelen kan de test ook in moeilijke omstandigheden en in gebieden met beperkte infrastructuur worden uitgevoerd.

"Een van de lessen van de ebola-uitbraak is dat er dringend nood is aan snellere en meer accurate diagnoses", stelt Biocartis. Het product in ontwikkeling kan volgens het bedrijf "een geschikte oplossing bieden voor gezondheidsmedewerkers wereldwijd om een snellere testing van infectieziektes mogelijk te maken in zo goed als alle omstandigheden." (Belga/NS)

Lees meer over:

Onze partners