Biocartis haalt 71 miljoen euro op

17/11/11 om 14:55 - Bijgewerkt om 14:55

Bron: Trends

Biocartis, het biotechbedrijf van de Vlaamse wetenschapper-entrepreneur Rudi Pauwels, heeft 71 miljoen euro vers kapitaal opgehaald. Daarmee overtreft Biocartis de eigen verwachtingen. Pauwels had in september aan Trends gemeld te werken aan een kapitaalronde van meer dan 50 miljoen euro.

Biocartis haalt 71 miljoen euro op

Het kapitaal werd opgehaald bij Korys (het investeringsvehikel van de familie Colruyt), de familie van Dr. Paul Janssen, het Zwitserse Debiopharm Group, Philips, Johnson & Johnson Development Corporation, the Wellcome Trust, Valiance, Biovest (Rudi Mariën), IHL (Luc Verelst), New Rhein Healthcare, enkele leden van het management van Biocartis en Rudi Pauwels zelf via Benaruca.
Biocartis ontwikkelt een toestel voor snelle diagnoses op basis van biomarkers in menselijk materiaal. Het toestel moet in 2013 op de markt komen.

"Moe maar tevreden", reageert Pauwels op de succesvolle kapitaaloperatie. "Dat we een van de grootste kapitaaloperaties in life sciences van dit jaar kunnen afronden in de huidige turbulente financiële omstandigheden, bewijst de kwaliteit van de technologie, het team en het marktpotentieel van een diagnostisch platform dat het beeld van de gezondheidszorg kan wijzigen."

Biocartis haalde eerder al 55 miljoen euro op en het kreeg een lening van 10 miljoen euro van de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen. Eerder dit jaar riep het Wereld Economisch Forum Biocartis uit tot technologiepionier van 2012. Bij de vorige kapitaalronde in april vorig jaar werd 30 miljoen opgehaald.

Biocarta zal het diagnostisch toestel en de wegwerpcapsules die als minilabo dienen voor de stalen, produceren in Mechelen, waar Pauwels in de jaren 90 de ontwikkelaar van hiv-remmers Tibotec-Virco uit de grond stampte. Hij verkocht Tibotec-Virco later aan Johnson & Johnson. (Be.L.)

Lees meer over:

Onze partners