Beurshuizen roepen ‘Buy Europe’

© istock
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De ene na de andere vermogensbeheerder raadt beleggers aan meer Europese aandelen te kopen. Het is de tweede keer in minder dan twee jaar dat iedereen “Buy Europe” roept. Tweede keer, goede keer?

De Europese Centrale Bank gaat vanaf maart tot september volgend jaar elke maand voor 60 miljard euro obligaties kopen van landen van de eurozone met nieuw gedrukte euro’s. Olie is nog maar half zo duur als zes maanden geleden. De euro is in dezelfde periode met 15 procent verzwakt tegenover een korf van munten van de belangrijkste handelspartners. En de Duitse tienjarige rente, tenslotte, is met 80 basispunten gezakt. Volgens het Amerikaanse beurshuis Morgan Stanley is het “minstens van bij de start van de eurozone in 1999 geleden” dat de bedrijven in de eurozone zo’n opsteker kregen.

Amerikanen komen

En dan zijn er nog de Amerikanen, die komen. De voorbije vier weken haalden beleggers geld uit Amerikaanse aandelenfondsen. Ze stopten een groot deel van dat geld – elke week 3 tot 5 miljard dollar – in Europese aandelenfondsen, volgens dataleverancier EPFR. Tot begin januari stroomde het geld nog de andere richting uit.

Verschillende rondvragen van internationale vermogensbeheerders bij hun klanten leren dat Europese aandelen met stip uit de bus komen als de activaklasse waarin beleggers meer willen investeren en waarvan ze het meeste verwachten in 2015. Vooral Amerikaanse beleggers vrezen dat de verwachte verhoging van de rente door de Amerikaanse centrale bank Wall Street parten kan spelen. Daarom zoeken ze naar diversificatie buiten de VS.

Ook de rondvraag van Bank of America Merrill Lynch van midden januari leerde dat een op de vijf professionele beleggers meer Europese aandelen in portefeuille heeft dan hun benchmark, de index waarmee ze zichzelf vergelijken. In oktober 2013, na de vorige Buy Europe-koopgolf, zei liefst 45 procent van de respondenten dat ze een overwicht aan Europese aandelen in portefeuille hadden. Amerikaanse en andere beleggers zijn nu wel voorzichtiger geworden, omdat Europese aandelen de voorbije jaren zo vaak teleurstelden.

Duur?

Zijn Europese aandelen duur na de recente beurshausse? “Goedkoop kunnen we Europese aandelen niet meer noemen”, zegt Tom Mermuys, strateeg bij KBC Asset Management. “Maar winstgroei is cruciaal in dit verhaal. Als de winst van de bedrijven dit jaar toeneemt, dan kunnen aandelen stijgen zonder dat de waardering oploopt. Voor Amerikaanse bedrijven komt de winstgroei de komende kwartalen vermoedelijk rond 0 procent uit en ze zijn al aardig duur. Van Europese bedrijven verwachten we meer, onder meer omdat de oliesector minder zwaar vertegenwoordigd is dan in de VS en we van fors lagere winstniveaus vertrekken.”

Lees het volledige dossier over Europese aandelen in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content