Beste bedrijfsjuridische dienst: Biocartis

Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

De bedrijfsjuristen van Biocartis krijgen de Trends Legal Award 2016. Een klein, jong team ondersteunde Biocartis tijdens het sleuteljaar 2015. Het bedrijf ging naar de beurs om kapitaal te zoeken voor de commerciële doorbraak.

De juristen van Biocartis winnen de Trends Legal Award 2016 van de Beste Bedrijfsjuridische Dienst. Het voorbije jaar ondersteunde het team onder meer de beursgang van het bedrijf. “Er komt heel wat divers werk op ons af, dus moeten we snel beslissen of we het intern oplossen, dan wel uitbesteden aan een advocatenkantoor”, zegt bedrijfsjuriste Virginie Vandercruyssen. “Dat gebeurt als ons vierkoppige team geen tijd heeft of als we bepaalde dossiers extern willen aftoetsen.”

Biocartis werd in 2007 opgericht door Rudi Pauwels, die eerder zijn hiv-bestrijdingsbedrijf Tibotec-Virco had verkocht aan de farmagroep Johnson & Johnson. Biocartis werkt aan diagnoseproducten met een hoge precisie voor de diagnose van kanker en infectieziekten. De eerste jaren gebeurde dat enkel in de onderzoeks- en ontwikkelingsfase. “In het begin waren er bij Biocartis vooral nutty professors, wetenschappers die niet zoveel juridische ondersteuning nodig hadden”, aldus Vandercruyssen. “Die werd toen volledig uitbesteed. Wanneer later de commerciële fase werd voorbereid, groeiden de samenwerkingsverbanden met wetenschappelijke instellingen en bedrijven. In 2012 startte de interne juridische dienst. Zo moesten we weten of de gegenereerde kennis voldoende beschermd was door de contracten. Ook geheimhoudingsclausules werden uitgedokterd.”

“In de bijstand rond onderzoek en ontwikkeling wordt het juridische team uiteraard ondersteund door de eigen wetenschappers”, gaat Vandercruyssen verder. “Voor expertise in regelgeving over onze producten, commerciële aangelegenheden of intellectuele eigendomsrechten doet Biocartis soms een beroep op advocatenkantoren, zoals Simmons & Simmons.”

Bij Biocartis werken 270 personen. De arbeidscontracten worden behandeld door het hr- en het juridische departement. De wetenschappelijke medewerkers zijn dan weer vooral verantwoordelijk voor de inhoudelijke uitwerking van de patenten en het dossier voor de goedkeuring van de medische toestellen door de toezichthoudende overheden, die het departement Regulatory uitwerkt.

De markt op

De vermarkting van Biocartis’ minilabo IdyllaTM is volop opgestart. In 2015 werden er 83 verkocht, goed voor 15 miljoen euro inkomsten. Dit jaar wordt een verdubbeling verwacht. Biocartis kent in de opstartfase nog een negatief bedrijfsresultaat van 40 miljoen. De commercialisatie gebeurt al in 55 landen, waarbij telkens de lokale regelgeving dient te worden gescreend. Bedrijfsjurist Maria Gutiérrez: “We briefen onze commerciële medewerkers en ook onafhankelijke distributeurs over de gedragscodes die ze moeten aanhouden.”

Door de sterkere verspreiding van de Biocartis-technologie over meerdere landen, is het mogelijk wereldwijd informatie te vergaren over de verspreiding van bepaalde ziektes. Ook dat leverde nieuwe juridische discussies op. “Duizenden patiënten zullen informatie aanleveren, zodat de medische wetenschap een beter beeld heeft van bijvoorbeeld epidemieën”, zegt Gutiérrez. “Het managen van al die data moet ook worden bekeken in het licht van de privacywetgeving.”

Een ander aspect van juridische toetsing is de marketing. Biocartis of zijn medewerkers mogen geen al te enthousiaste claims doen over de resultaten van hun producten. “Daarover zou niet alleen de toezichthouder kunnen struikelen, maar het kan onze productaansprakelijkheid in het gedrang brengen”, waarschuwt Vandercruyssen. “Er gaat hier dus geen enkele persmededeling, verkoopfolder of gebruiksdocument de deur uit, of we hebben het gecheckt. Ook intern moeten onze medewerkers worden gebrieft over eventuele beursgevoelige, dus vertrouwelijke, informatie waarmee ze in aanraking komen.”

In april 2015 ging Biocartis naar de beurs. Uiteraard wordt zo’n proces mee begeleid door externe juristen, in dit geval Baker & McKenzie. Het resultaat was succesvol. CEO Rudi Pauwels mikte op een beurskapitalisatie van 65 miljoen euro, maar haalde uiteindelijk 115 miljoen euro op. De beursnotering zelf brengt ook extra werk mee. Gutiérrez: “We zoeken nog een interne specialist in vennootschapsrecht. Nieuw personeel aantrekken is geen enkel probleem. Welke jurist wil niet werken bij een opstartend bedrijf in een hypermoderne en internationale omgeving, dat bovendien levens helpt te redden?”

Betrokken

De bedrijfsjuristen rapporteren aan financieel directeur Ewoud Welten. Die was voor zijn benoeming bij de investeringsbank Kempen & Co actief met de beursgang van Biocartis, samen met de toenmalige financieel directeur Hilde Windels (nu deputy-CEO). Er zit geen bedrijfsjurist in het managementcomité.

Is dat geen probleem als het management beslissingen neemt die niet stroken met de juridische insteek? Gutiérrez: “Absoluut niet. We worden intern volledig betrokken en constant op de hoogte gehouden van de stand van zaken. We hebben direct toegang tot de top van het bedrijf. Rudi Pauwels en Hilde Windels zijn voorzichtige managers. Uiteraard wordt weleens een gewogen juridisch risico genomen, maar dat gebeurt enkel na een grondig advies. We kunnen op elk moment elke vergadering bijwonen, als we dat nodig vinden. We zijn dus professioneel bemoeiziek.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content