Besprekingen vastgelopen over terugbetaling Icesave-put van 3,8 miljard dollar

De besprekingen tussen Nederland, Groot-Brittannië en IJsland over de terugbetaling van de Icesavetegoeden zijn zonder resultaat afgebroken. Dat heeft demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën vrijdag gezegd. Daarmee lijkt het onvermijdelijk dat het referendum over deze kwestie, nu zaterdag in IJsland, doorgaat.

De Jager zei vrijdag na de wekelijkse ministerraad dat de onderhandelingen vrijdagochtend door de IJslanders zijn afgebroken en ze dus niet tot een deal hebben geleid. Nederland en Groot-Brittannië hadden IJsland een goed onderbouwd en “heel fair” voorstel gedaan, aldus De Jager.

Dat was bedoeld om de terugbetaling door IJsland van de 3,8 miljard euro aan gedupeerde Nederlandse en Britse spaarders “draaglijk” te maken. Op die manier zou de IJslandse bevolking wellicht toch tot een ja bewogen kunnen worden in het referendum.

De afgelopen dagen is er nog uitgebreid gesproken over de technische aspecten van de omstreden deal over terugbetaling. De Jager houdt er hoe dan ook aan vast dat de IJslanders Nederland 1,3 miljard euro terugbetalen. Met welke rente en onder welke juridische voorwaarden, daarover kon gesproken worden.

Voor de IJslanders maakt het een groot verschil of een driemaands- of een tienjaarsrente wordt genomen of de rente over tien jaar. Het overstappen van de eerdere afspraak van een rentepercentage van 5,5 naar een variabele rente én het kwijtschelden van de schulden voor twee jaar, maakte de deal voor de IJslanders al 450 miljoen euro gunstiger.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content