Bernard de Laguiche (CFO Solvay): ‘Ik was al lang van plan om te vertrekken’

© belga
Bert Lauwers
Bert Lauwers redacteur bij Trends

Bernard de Laguiche stopt eind september als CFO van de chemiegroep Solvay. De Laguiche, een afstammeling van de stichtende familie Solvay, was er zeven jaar CFO.

Bernard de Laguiche stopt eind september als CFO van de chemiegroep Solvay. De Laguiche, een afstammeling van de stichtende familie Solvay, was er zeven jaar CFO.

Hij wordt op 1 oktober opgevolgd door de Brit Karim Hajjar, die eerder werkte bij Grant Thornton Chartered Accountants, Royal Dutch Shell, Tarmac Group en Imperial Tobacco Group.

De 53-jarige de Laguiche, die in Ukkel is geboren maar de dubbele Frans-Braziliaanse nationaliteit heeft, gaat vanuit zijn woning in Zuid-Brazilië zijn persoonlijke projecten uitbouwen. De Laguiche, van wie de familie eigenaar is van een van de grote wijnen van de Bourgogne, werkte 26 jaar voor Solvay.

Eerder dit jaar werd de handelsingenieur bekroond tot Trends CFO van het Jaar voor zijn bijdrage aan de overname en de integratie van de Franse chemiegroep Rhodia en voor zijn rol bij de transformatie van Solvay, dat vandaag zijn tweedekwartaalcijfers bekendmaakt. Voor Trends geeft de ontslagnemende CFO tekst en uitleg bij zijn vertrek.

Bernard de Laguiche: “Het is geen overhaaste maar een weloverwogen beslissing voor mezelf en mijn gezin. Ik broedde al lang op dit project om mijn professionele leven opnieuw te lanceren in Brazilië.”

Had u die beslissing dan al genomen voor de benoeming van Jean-Pierre Clamadieu tot CEO (de flamboyante voormalige CEO van Rhodia, die sinds mei vorig jaar Solvay leidt)?

Bernard de Laguiche: “Ik ben getrouwd met een Braziliaanse en heb de dubbele Frans-Braziliaanse nationaliteit. Ik had sinds heel lang dat plan om een nieuw professionele leven op te bouwen in Brazilië, zodra ik geslaagd zou zijn in mijn carrière hier.”

Uw vertrek is niet het gevolg van een meningsverschil met Clamadieu?

Bernard de Laguiche: “Helemaal niet. Clamadieu is trouwens ook een groot liefhebber van Brazilië, waar hij een deel van zijn carrière voor Rhodia heeft doorgebracht. Het is een land dat we beiden goed kennen en appreciëren. Maar los daarvan kan ik zeggen dat er over de strategie en het management van Solvay geen enkel meningsverschil is tussen ons beiden. Integendeel, ik denk dat het koppel Clamadieu-de Laguiche goed heeft gewerkt.”

Maar waarom nu?

Bernard de Laguiche: “Het is nooit een goed moment om te vertrekken, maar ik ben nu 53 en de integratie van Rhodia in Solvay is goed gevorderd. Het is dus een vrij logisch moment om te vertrekken, zowel voor mijn persoonlijke doelstellingen als voor Solvay.”

De markt kan het zien als een slecht signaal.

Bernard de Laguiche: “Dat geloof ik niet. Onze guidance voor het hele jaar en voor de resultaten blijft onveranderd. Het is ook geen nieuwe beslissing.”

Waar gaat u wonen?

Bernard de Laguiche: “In het zuiden van Brazilië, in de stad Curitiba, de hoofdstad van de staat Paraná. Het is op ongeveer een uur vliegen van Sao Paulo.”

Hebt u zelf uw opvolger gekozen?

Bernard de Laguiche: “Hij is gekozen via een aanwervingsproces, maar ik heb de gelegenheid gehad hem enkele keren te interviewen. Ik heb een heel positieve mening over hem. Hij hoeft niet te worden opgeleid. De overgangsperiode is dan ook vrij kort.”

U zult voortaan uitsluitend in Brazilië vertoeven?

Bernard de Laguiche: “Ik blijf bestuurder bij Solvay en gedelegeerd bestuurder van Solvac (de holding die de aandelen van de familie beheert en ongeveer 30 procent van Solvay controleert, nvdr.). Daardoor zal ik minstens vier keer per jaar in Brussel zijn om deel te nemen aan de raden van bestuur van Solvay en Solvac.”

U hebt in Brazilië een eigen bedrijf?

Bernard de Laguiche: “Ik heb er inderdaad al sinds lang een bedrijf, dat ik deels heb geërfd van mijn familie.”

In welke sectoren zult u actief zijn?

Bernard de Laguiche: “Ik heb vele projecten, maar het is te vroeg om er heel precies over te spreken. Maar ik zal zeker actief zijn in landbouw, want daarin heb ik al belangen, maar ook in agro-industrie en industrie. In chemie? Dat kan ik nu niet zeggen, maar als dat het geval is, zal dat zeker niet zijn in concurrentie met Solvay.”

Gaat u voortaan minder werken?

Bernard de Laguiche: “Mijn vrouw zou dat alvast willen, maar om eerlijk te zijn denk ik niet dat het zal lukken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content