Belgische ondernemer positiever in februari

© belga

Met het ondernemersvertrouwen in ons land gaat het steeds beter. Toch blijft het vertrouwen in de bouwsector wankel want op een laag peil, blijkt uit het maandelijkse conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België (NBB).

Het vertrouwen van de Belgische ondernemers staat in februari met -4 op het hoogste peil sinds juli 2011. In januari klokte de indicator ook al hoger af tot -5,6 in januari.

Toenemend optimisme is vooral merkbaar in de dienstverlening aan bedrijven en in mindere mate in de bouwnijverheid. Daar staat de indicator ondanks een toename van 3 punten wel nog steeds op -10,9. Ondernemers uit de bouwsector blijken in februari in ieder geval vrij tevreden over hun orderboekje.

In de industrie en in de handel ging het conjunctuurklimaat er licht op achteruit. De terugval in de industrie is ‘uitsluitend toe te schrijven aan aan een neerwaartse herziening van de vooruitzichten, zowel wat de vraag als – in mindere mate – de werkgelegenheid betreft’, luidt het.

De algemene synthetische afgevlakte curve, die de onderliggende conjunctuurtrend weergeeft, blijft in februari opwaarts gericht. (BO)

Conjunctuurindicatoren (tabel NBB)

januari 2014februari 2014verandering in puntenverwerkende nijverheid-6,2-6,6-0,4dienstverlening aan bedrijven4,013,09,0bouwnijverheid-14,3-10,93,4handel-0,3-0,8-0,5algemene synthetische curve-5,6-4,01,6

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content