‘Belgische economie trekt opnieuw aan, maar tewerkstelling volgt niet’

Minister van Werk Kris Peeters © Belga

De winstgevendheid van de Belgische bedrijven ligt opnieuw op het niveau van voor de economische crisis. België is zelfs het op een na productiefste land van West-Europa, na Zwitserland, concludeert consultancybedrijf PricewaterhouseCoopers. Probleem is echter dat de tewerkstelling de productiviteitsstijging niet volgt en dat de loonkosten een rem op de investeringen zetten.

Eerst het goede nieuws: ‘onze economie is hersteld van de crisis’, stelt pwc na een steekproef bij 594 bedrijven in België met meer dan 250 werknemers die werd uitgevoerd tussen 2006 en 2016. Het Belgische productiviteitsniveau – inkomsten tegenover voltijdse equivalenten (fte) – steeg in 2016 met 6 procent ten opzichte van 2012 tot 296.000 euro/fte. De Belgische winst steeg in vier jaar met 32 procent tot 7.400 euro/fte. Enkel Zwitserse en Deense werknemers zijn winstgevender, blijkt uit het rapport dat woensdag werd voorgesteld.

Er zit echter een serieuze ‘maar’ aan het verhaal. Het personeelsbestand volgt de productiviteitsstijging niet. Het aantal fte’s lag in 2016 (547.000) nog steeds onder het niveau van 2006 (556.000) en 2008 (569.000). De tewerkstelling ging voornamelijk sterk achteruit in de industrie terwijl er in de farmacie, de dienstverlening en retail- en vrijetijdssector wel jobs bijkwamen.

Volgens pwc blijven de hoge kosten en loonkosten een belemmering vormen voor de verdere groei van de Belgische economie. Dit ‘verhindert ons land om zijn topproductiviteit te vertalen in een zeer hoge ROI (return on investment) voor mensen. Dat heeft een negatief effect op onze aantrekkingskracht voor investeerders’, besluit de consultant.

Partner Content