Belgische banken mikken vooral op woonkredieten en vermogensadvies

15/01/15 om 10:29 - Bijgewerkt om 10:29

Uit een onderzoek van Trends blijkt dat nogal wat banken in België een vergelijkbaar businessmodel hanteren. Ze lijken vooral geïnteresseerd in het verstrekken van woon- en consumentenkredieten, en in het begeleiden en adviseren van vermogende klanten.

Belgische banken mikken vooral op woonkredieten en vermogensadvies

© TR

Volgens waarnemers hebben de Belgische banken de voorbije jaren wel hun balansen opgeruimd en hun activiteiten afgeslankt, maar onvoldoende scherpe strategische keuzes gemaakt om hun businessmodel aan te passen.

Trends organiseerde een enquête en stelde vast dat er inderdaad weinig nichespelers zijn. De meeste banken bieden gelijkaardige bankproducten en -diensten aan, via een amalgaam van distributiekanalen.

De meeste banken hebben vooral oog voor de particuliere spaarder, die ze in tijden van lage renteopbrengsten meer willen bijstaan met beleggings- en vermogensadvies. Aan de activakant van de balans is er een uitgesproken voorkeur voor hypothecaire kredieten. Zakenbankieren en de financiering van grote ondernemingen zijn enkel nog weggelegd voor de vier grootbanken.

Lees een volledige analyse van de zakenmodellen van de Belgische banken in Trends van deze week.

Lees meer over:

Onze partners