België nooit hoger in ranking World Economic Forum

07/09/11 om 11:49 - Bijgewerkt om 11:49

Bron: Trends

In het jaarlijkse Global Competitiveness Report van het World Economic Forum (WEF) staat België op de vijftiende plaats, de hoogste score ooit.

België nooit hoger in ranking World Economic Forum

© belga

Op de ranglijst met meest competitieve landen klokte ons land de voorbije jaren af op de 20ste plaats in 2006 en 2007, de 18de plaats in 2009 en de 19de plaats in 2010.

Dit jaar laten we Frankrijk (18) achter ons en dichten de kloof met Duitsland (6), Nederland (7) en het Verenigd Koninkrijk (10). Zwitserland blijft traditiegetrouw de ranking aanvoeren. Singapore is 2de, Zweden 3de en Finland 4de. België scoort minder omwille van de hoge belastingdruk en de hoge overheidsschuld.

Het WEF prijst ons land voor de gezondheidszorg, het basisonderwijs, de infrastructuur van de havens, de kwaliteit van het bedrijfsleven, de ontwikkeling van de financiële markten en de technologische paraatheid. Met de kwaliteit van onze managementscholen bereikt België zelfs de absolute top wereldwijd. Het WEF steekt een vermanende vinger op over de inefficiëntie van de arbeidsmarkt. Daar prijkt België op een troosteloze 44ste plaats. Het WEF heeft ook kritiek op de arbeidsregels en de inefficiënte overheidsbureaucratie.

Het WEF-rapport komt tot stand door een uitgebreide bevraging van 14.000 bedrijfsleiders in 142 landen.

Karel Cambien

Lees meer over:

Onze partners