België heeft vijf nieuwe Fabrieken van de Toekomst

Patrick Dooms - Daikin , Chris Mercier - NuScience , Frank Veranneman - Veranneman Technical Textiles , Eric Genin - Valeo , Guido Vanderstappen - Rousselot © .

Met Daikin, Nuscience, Rousselot, Veranneman Technical Textiles en Valeo krijgt ons land er vijf nieuwe Fabrieken van de Toekomst bij. In drie jaar tijd hebben zestien Belgische maakbedrijven dat prestigieuze label gekregen.

Tijdens de derde editie van de Factories of the Future Awards in Brussel ontvingen Daikin uit Oostende, Nuscience uit Drongen, Rousselot uit Gent, Veranneman Technical Textiles uit Ardooie en Valeo uit Ath de titel van Factory of the Future. “Die bedrijven hebben stuk voor stuk bewezen dat ze internationale top zijn”, zegt Peter Demuynck, de algemeen directeur van de technologiefederatie Agoria Vlaanderen, die de prijzen uitreikt in samenwerking met Sirris, Fedustria en Flanders Food.

Productie van wereldniveau

Om uit te groeien tot een Fabriek van de Toekomst moeten de bedrijven zeven transformaties doorlopen. “Binnen het actieprogramma Made Different bereiden we nu al enkele jaren de maakindustrie voor op de industrie 4.0”, zegt Herman Derache, de algemeen directeur van Sirris, het technologiecentrum van Agoria. “Om succesvol te blijven – ondanks of dankzij razendsnelle technologische, economische en maatschappelijke evoluties – moeten onze bedrijven zich telkens opnieuw heruitvinden.”

Volgens Derache moet een fabriek van de toekomst investeren in digitalisering, in slimme processen en producten en in een productie van wereldniveau. “Onze fabrieken van de toekomst moeten doordacht kunnen omgaan met energie en materialen, maar ook sociaal innovatief zijn en een mensgerichte aanpak hanteren.”

Meer banen en investeringen

265 Belgische maakbedrijven zijn begonnen met die transformatie, waarvan twee derde kmo’s zijn. Om nog meer bedrijven aan te moedigen krijgen de beste leerlingen van de klas het label Fabriek van de Toekomst. “Onze vijf nieuwe Fabrieken van de Toekomst investeerden de voorbije vijf jaar meer dan 110 miljoen euro in infrastructuurvernieuwing, digitalisatie en automatisering. Bovendien creëerden ze een honderdtal nieuwe banen, het bewijs dat robotisering en automatisatie niet ten koste van de werkgelegenheid hoeven te gaan”, stelt Peter Demuynck.

Volgens Agoria investeerden de zestien Fabrieken van de Toekomst 500 miljoen euro in de Belgische economie en tekenden ze de afgelopen vijf jaar een banengroei van 11 procent op, terwijl het sectorgemiddelde -4 procent was.

West- en Oost-Vlaanderen boven

De bekendste naam bij de vijf nieuwe Fabrieken van de Toekomst is Daikin Europe in Oostende, de dochter van een Japanse multinational. De productiesite breidde er geleidelijk uit tot een geavanceerde fabriek voor airconditioning, warmtepompen en koelinstallaties, en beslaat nu zowat 150.000 vierkante meter. Er werken 1500 mensen. Jaarlijks worden in de fabriek tientallen nieuwe producten gelanceerd, met een korte doorlooptijd, omdat zowel de ontwikkeling als de productie als de ondersteunende diensten onder hetzelfde dak zitten. Daikin heeft de voorbije jaren zijn Factory Reform Plan uitgevoerd. Zo haalt het 30 procent meer productiviteit op de hoofdproductielijn en de persafdeling, met 30 procent minder stock aan onderdelen.

Nuscience, een onderdeel van een Nederlandse groep, ontwikkelt en produceert premixen, concentraten en minerale voeding, vooral voor jonge varkens, pluimvee en runderen, naast additieven voor de diervoederindustrie. In 2015 nam Nuscience in Drongen een gloednieuwe fabriek in gebruik, waarmee de groep heel snel op marktkansen kan inspelen. Nuscience stelt in Drongen 130 mensen tewerk. Het bedrijf investeerde de laatste jaren sterk in automatisering en innovatie om de doorlooptijden te beperken.

Het Gentse Rousselot, een producent van gelatine en collageen en een onderdeel van een Amerikaanse beursgenoteerde groep, produceert voor de farmaceutische sector (hard caps en soft gels), de voedingsnijverheid (desserten, zoetwaren, zuivel en emulgatoren) en de gezondheidssector (collageenproteïne voor sportdranken). In Gent, de referentiefabriek van de groep, werken een twintigtal onderzoeks- en ontwikkelings- en 120 productiemedewerkers. De voorbije vijf jaar is Rousselot erin geslaagd een stijgend productievolume te realiseren, terwijl het energieverbruik werd gereduceerd van 15 naar 10 megawattuur.

Ook textiel en automobiel

Veranneman Technical Textiles (VTT) in Ardooie is een weverij van technisch textiel, een dochterbedrijf van de beursgenoteerde textielgroep Sioen. Het textielbedrijf ontwikkelde een nieuwe productietechnologie waardoor het sneller nieuwe producten kan ontwikkelen en op de markt brengen. Veel aandacht ging de laatste jaren naar automatisering. “Door de sterke technologische ervaring met specifieke, sterk gediversifieerde producten kan het bedrijf zich onderscheiden van de Aziatische concurrenten”, stelt het juryrapport. Veranneman stelt 70 mensen tewerk.

Ook dit jaar komt een van de winnende bedrijven uit Wallonië. Valeo Ath is een van de modelfabrieken van de gelijknamige Franse autogroep. De Belgische vestiging stelt ongeveer 900 mensen tewerk die multifunctionele verlichtingssystemen bouwen voor de autosector. Het bedrijf zet naar verluidt hard in op een doorgedreven automatisering en een volledige digitalisatie van zijn processen. Dat traject werpt zijn vruchten af, want deels door die aanpak kan een aantal activiteiten dat was aan toeleveranciers uitbesteed, weer in Ath gebeuren.

Wie zijn de Fabrieken van de Toekomst?

Daikin, Nuscience, Rousselot, Valeo en Veranneman Technical Textiles komen bij de groeiende groep Factories of the Future in België.

In 2016 wonnen E.D.&A., JTEKT Torsen Europe, Ontex, Punch Powertrain, TE Connectivity, Biobakkerij De Trog en Van Hoecke nv een award. In 2015 vielen die awards ten deel aan Continental, Dentsply Implants, Newtec en Provan

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content