België betaalt 4 miljard voor Dexia

© Belga

De Belgische staat wordt voor 100 procent aandeelhouder van Dexia Bank België. De overheid legde 4 miljard euro op tafel, “een faire prijs”. België wil de bank enkele jaren bijhouden.

“Dexia Bank is weggehaald uit een risicovolle omgeving. We hebben de aandelen voor 100 procent verworven. Spaarders en klanten kunnen dus voor 200 procent gerust zijn”, verklaarde Leterme. Ook voor het personeel van de bank is de overname goed nieuws, klonk het.

Premier Yves Leterme en minister van Financiën Didier Reynders bevestigden ook dat België instaat voor 60,5 pct van de staatswaarborgen bij de zogenaamde restbank, waarin 90 miljard euro problematische activa werden geparkeerd. Frankrijk draagt 36,5 pct van de waarborgen en Luxemburg 3 pct.

Ook hier sprak de premier over “een faire verdeling, gezien ons aandeelhouderschap in de groep”. De waarborg is ook lager dan bij de vorige redding in 2008. Tegelijk zullen de Belgen voortaan 60 procent van zitjes in de raad van bestuur van de restbank bezitten.

Beide excellenties lieten verstaan dat de Belgische belastingbetaler niet te zwaar getroffen zal worden door het akkoord. De rentelasten voor de overname zouden worden gefinancierd met de vergoeding voor de waarborg. Dexia nv zal in eerste instantie een vergoeding van 450 miljoen euro moeten betalen, waarvan 270 miljoen aan de Belgische overheid.

De mededeling kwam er om half vier ‘s nachts, na een marathonzitting van de raad van bestuur van Dexia nv. Die duurde minstens twaalf uur.

Aandeelhouders
Over het lot van de aandeelhouders, met name de Gemeentelijke Holding, Arco, Ethias en de gewesten bestaat er minder duidelijkheid. Vanaf maandagochtend zou er overleg gepleegd worden. Om 9 uur staat een ontmoeting met de Gemeentelijke Holding op het programma. “De komende uren en dagen zullen we veel aandacht aan hen besteden”, verklaarde minister van Financiën Didier Reynders. “We gaan inspanningen doen om aandeelhouderswaarde te creëren”, beloofde de premier.

Als de overheid Dexia Bank binnen de achttien maanden zou verkopen, dan ontvangen de huidige aandeelhouders de volledige meerwaarde. Per halfjaar gaat daar 6,25 procent van af.

Ondertussen heeft de ACW-Holding Arco een staatswaarborg gevraagd. Arco bestaat uit drie coöperatieve verenigingen en is met 13,8 procent een van de grootste aandeelhouders van Dexia. Nu de aandelen beduidend minder waard zullen zijn, vraagt Arco een waarborg voor coöperatieve verenigingen. Arco heeft die garantie, die de inleg van de coöperanten moet beschermen, ook toegezegd gekregen.

Paul Huybrechts, voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs en Beleggers, is daarover niet te spreken. Huybrechts, die met de VFB de belangen van de kleine aandeelhouders behartigt, vermoedt dat daarmee het gelijkheidsbeginsel wordt geschonden en overweegt juridische stappen. Dat heeft hij maandag in het VRT-radioprogramma De Ochtend gezegd.

Belastingbetaler
Voor de belastingbetaler gaat het om een goed akkoord, beweren Leterme en Reynders “Er is een faire prijs betaald, de risico’s worden beheerst en de deal creëert geen al te zware lasten voor de overheid”, vatte men samen. In ruil voor de staatswaarborg moet de restbank immers een vergoeding betalen aan de overheid. Die bedraagt 450 miljoen euro in totaal, waarvan 270 miljoen euro voor de Belgische staat. Leterme wees er nog op dat er in de begroting van 2011 al voor 2 miljard euro inkomsten staan uit de bankenparticipaties van de overheid.

Ook voor de intrestlast verwacht de regering geen zware effecten. Reynders wees erop dat de intrestlasten voor België vrij laag zijn en ook vrij stabiel. Leterme zei dat er bij de opmaak van de begroting rekening is gehouden met een gemiddelde intrestvoet van 4,3 pct, terwijl die vandaag rond de 3,8 of 3,9 pct schommelt.

Er worden geen bonussen uitbetaald, luidde het zondagnacht. Over het lot van voorzitter Jean-Luc Dehaene en CEO Pierre Mariani bij Dexia nv bestaat nog onduidelijkheid.

De vakbonden reageren tot slot tevreden. Het akkoord zorgt eindelijk voor duidelijkheid voor de klanten, het personeel, de markten en de buitenwereld, zegt vakbondsafgevaardigde Luc Soete (LBC-NVK). De vakbonden zitten wel nog met vragen over de toekomst van het personeel bij Dexia holding, en bij de andere entiteiten van de financiële groep, zoals de verzekeringen en asset management.

Handel aandeel
Het Dexia-aandeel blijft nog geschorst tot alle communicatie-initiatieven afgelopen zijn. Wellicht zal de handel weer hervat worden kort na de middag, zo meldt woordvoerder Jim Lannoo van de beursregulator FSMA.

Om 9 uur vindt een persconferentie plaats bij Dexia, gevolg door een analistencall. Daarna kan de handel in het aandeel van de bank waarschijnlijk hervat worden, zo klinkt het.

Toen het aandeel van Dexia afgelopen donderdag om 15.59 uur op vraag van de beursregulator geschorst werd, was het nog maar 0,85 euro waard. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content