Belgen achter AB InBev richten nieuw vehikel op

© reuters
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

In november richtten de Belgische controlerende aandeelhouders achter AB InBev een nieuw vehikel op voor hun belang in de brouwerijgroep. Daar is nu meer duidelijkheid over.

EPS Participations is de naam van de nieuwe Luxemburgse holding, waarin de Belgische controlerende aandeelhouders het gros van hun belang in AB InBev inbrengen. De adellijke families achter AB InBev controleren ongeveer 29 procent in de wereldbrouwer. De Braziliaanse aandeelhouders hebben iets minder dan 23 procent.

De nieuwe vennootschap, die werd opgericht op 21 november, is een volle dochter van Eugénie Patri Sébastien (EPS), een andere Luxemburgse holding van de AB InBev-families, waarin voordien hun belang in de brouwer stak.

EPS Participations werd opgericht om rekening te houden met de actuele beurswaarde van het aandeel van AB InBev. In de jongste balans van EPS staat het belang in AB InBev voor 5,33 miljard euro in de boeken, maar de reële beurswaarde bedraagt ongeveer 35 miljard euro. De inbreng in EPS Participations geeft de familiale aandeelhouders een sterkere uitgangspositie bij eventuele onderhandelingen met bankiers, maar daarvan is vandaag geen sprake.

Voor de overname van Anheuser-Busch in 2008 leenden de families bij de banken 783 miljoen euro, intrestlasten inbegrepen. Daarmee deden ze mee aan de kapitaalverhoging van de brouwerijgroep. Van die bankschulden, die eind mei dit jaar vervallen, moest aan het einde van het vorige boekjaar nog 264 miljoen euro worden terugbetaald.

De Luxemburgse holding Eugénie Patri Sébastien blijft de moedermaatschappij. Ze werd in april 2003 opgericht, een jaar voor de fusie van het toenmalige Interbrew en het Braziliaanse AmBev. In EPS groepeerden de drie familiale takken zich achter de adellijke aandeelhouders van AB InBev. Ze hebben elk een bestuurder in de raad van bestuur. Alexandre Van Damme is de man achter Patri. Sébastien wordt vertegenwoordigd door Paul Cornet; Eugénie door burggraaf Grégoire de Spoelberch.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content