Belgacom wil experts in schadezaak van 1,8 miljard wraken

Belgacom heeft bij de rechtbank van koophandel een motie ingediend om de experts te wraken en te vervangen die KPN en Mobistar een schadevergoeding van 1,84 miljard euro willen toekennen. Dat schrijft Belgacom in de rapportering over zijn jaarcijfers.

KPN stapte in 2003 naar de rechtbank van koophandel om het vermeende misbruik van economische machtspositie door Proximus aan te klagen. Proximus zou hen door wurgprijzen en door goedkope tarieven van Proximus naar Proximus uit de markt hebben gehouden. Mobistar sloot zich in 2005 bij de klacht aan.

De rechtbank duidde in 2007 professor emeritus Robert Witterwulghe van de UCL, een doctor in de rechten en de toegepaste economie, en professor Cyril Nourissat van de Université Jean Moulin Lyon 3, een jurist, als experts aan.

In een eerste voorlopig verslag in oktober 2009 raamden zij de schade voor Base en Mobistar voor de periode 1999-2004 op 1,2 miljard euro. In een tweede voorlopig verslag van december 2010 kwam dat op 1,84 miljard. Het gaat hier om een advies aan de rechtbank.

Erg hypothetische schade Om de schade te bepalen moeten de professoren uitmaken hoe Mobistar en Base zouden zijn geëvolueerd als ze niet waren gehinderd door de schadelijke praktijken van Belgacom. Daarvoor maken ze een vergelijking tussen de evoluties op de Belgische en op de Britse markt.

Omdat “schade” in het Belgisch recht een strikt omlijnd begrip is en omdat er een oorzakelijk verband moet worden aangetoond tussen het vermeende misbruik en de schade (zelfs als het misbruik is vastgesteld), zijn Base en Mobistar nog niet thuis met hun buit.

Het toenmalige KPN Orange, nu Base, kende in april 1999 namelijk nogal een bewogen start. In het begin waren er zelfs nauwelijks handsets die hun 1800 Mhz frequentie konden ontvangen. Het bedrijf startte met een zeer onvolledig netwerk, kampte met bouwvergunningen, wisselde van management en moest door de overname van Orange door France Telecom eind 2002 ook nog eens van merknaam veranderen. In feite kreeg Base zijn zaken pas in orde met de “Freedom of speech” campagne van mei 2003. Hoe KPN die missers in de schoenen van Belgacom kan schuiven, wordt interessant.

De experts zouden in april hun definitief verslag indienen. Pas dan beginnen de eigenlijke pleidooien voor de rechtbank. Daarna kan Belgacom nog in beroep gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content