Belfius verliest terrein in publieke sector

© belga
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

De staatsbank Belfius boekte 272 miljoen euro winst in de eerste zes maanden van dit jaar. Belfius groeit in bijna alle segmenten, behalve in de traditionele kernactiviteit: de kredietverstrekking aan de publieke sector.

“Zeer goede cijfers”, zo beoordeelde de bestuursvoorzitter Jos Clijsters de halfjaarresultaten van Belfius. De winst nam met een vijfde toe tot 272 miljoen euro, waardoor de bank op schema zit om op jaarbasis de beoogde 500 miljoen euro winst te halen. De opkuis van de erfenisportefeuilles drukte het resultaat met 58 miljoen euro. De versnelde afbouw van die portefeuilles resulteerde in een betere gemiddelde kredietkwaliteit (A- in plaats van BBB+).

De bankverzekeringsactiviteit was goed voor 330 miljoen euro winst (+38 %), waarvan 185 miljoen voor rekening van de bank en 145 miljoen afkomstig van de verzekeraar. De inkomsten stegen met 12 procent tot 1,16 miljard euro, de operationele kosten daalden met 8 procent. Daarmee ziet Belfius zijn cost/income-ratio (verhouding kosten/inkomsten) zakken van 65 tot 58 procent. Dat is beter dan de 60 procent die de bank tegen 2016 wilde bereiken.

Opmerkelijk in de toevloed van goede cijfers is de forse daling van de kredietverstrekking aan de publieke en sociale sector. Dit was de klassieke kernactiviteit van het Gemeentekrediet, een van de voorgangers van Belfius. De staatsbank kende in de eerste zes maanden van 2015 amper 700 miljoen euro kredieten aan de openbare sector toe, quasi een halvering in vergelijking met een jaar eerder.

Belfius wijt deze achteruitgang aan de daling van de vraag naar lange termijnkredieten in de publieke en sociale sector. Die daling zou gemiddeld 20 procent bedragen en in sommige marktsegmenten oplopen tot 50 procent. Almaar meer publieke entiteiten doen een beroep op alternatieve financieringsvormen, zoals thesauriebewijzen en obligatie-uitgiftes op de kapitaalmarkt. Belfius pikt daarvan een graantje mee. De bank plaatste voor 4,4 miljard euro commercial paper en obligaties, en boekt daarop eenmalige commissie-inkomsten.

‘Niet blindelings concurreren’

In de kredietverstrekking aan de openbare en de semi-openbare sector verliest Belfius niettemin terrein. De concurrentie is veel harder dan in het verleden. Andere grootbanken willen in dit segment groeien en bieden vaak scherpere voorwaarden dan Belfius. Terwijl het marktaandeel van Belfius in de openbare sector schommelt tussen 50 en 60 procent, bedraagt het aandeel van de bank in de nieuwe kredietproductie maar 30 tot 35 procent.

Marc Raisière, CEO van Belfius, spreekt van een bewuste keuze: “Wij gooien ons niet blindelings in de concurrentiestrijd. Wij doen mee aan alle offertes, maar doen enkel voorstellen die ons een bepaalde rendabiliteit garanderen. Sommige concurrenten zijn agressiever.”

Wat Belfius verliest in de publieke en sociale sector maakt het ruimschoots goed in de kredietverstrekking aan particulieren en ondernemingen. In het retailsegment kende Belfius 3 miljard euro leningen toe, bijna een verdubbeling tegenover een jaar eerder. In ondernemingskredieten bedroeg de groei 40 procent. Vooral bij starters en bij grote ondernemingen groeide Belfius sterker dan de markt.

Risicospreiding

En zo evolueren de Belgische banken naar een nieuw evenwicht, vindt Raisière: “Anderen groeien in kredietverstrekking aan de publieke sector, ten koste van Belfius. Terwijl wij marktaandeel pakken in de kredietverlening aan bedrijven. De twee bewegingen zijn ingegeven door risicospreiding. Elke bank wil de kredietrisico’s zo veel mogelijk spreiden over de verschillende klantensegmenten.”

Patrick Claerhout

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content