Bedrijven kondigen 60 procent minder ontslagen aan

© iStock

In de eerste zes maanden van dit jaar kwamen in ons land 2.977 banen op de helling te staan door een collectief ontslag. Dat zijn er liefst 60 procent minder dan in het eerste jaarhelft van 2014, toen 7.377 jobs werden bedreigd.

Van januari tot en met juni hebben 61 ondernemingen aangekondigd dat ze tot een collectief ontslag willen overgaan. Dat zijn er iets minder dan in 2014, toen het om 66 bedrijven ging, blijkt uit cijfers die de federale overheidsdienst Werk op zijn website heeft gepubliceerd, schrijft De Tijd donderdag.

Vorig jaar dreigden per bedrijf dus 112 banen te sneuvelen, terwijl dat dit jaar beperkt blijft tot 49 jobs per bedrijf. Net iets meer dan helft van de bedreigde banen zijn Vlaamse jobs, waarbij Antwerpen de zwaarst getroffen provincie is. Zo’n 31 procent zijn jobs uit Wallonië, 16 procent Brusselse banen.

De chemie- en de metaalsector zijn het zwaarst getroffen, met respectievelijk 557 en 483 werknemers voor wie het ontslag dreigt.

In tegenstelling tot vorig jaar werden er in 2015 nauwelijks grote en gemediatiseerde herstructureringen aangekondigd. Ook 2013 was een bar slecht jaar qua collectieve ontslagen: toen stonden in de eerste jaarhelft 6.720 banen onder druk. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content