'Bedrijfsleider kan straks zelf kartelboete krijgen'

18/07/12 om 11:08 - Bijgewerkt om 11:08

Bron: Trends

De Belgische mededingingsautoriteit zal binnenkort een bedrijfsleider die zich schuldig maakt aan kartelvorming persoonlijk kunnen beboeten.

'Bedrijfsleider kan straks zelf kartelboete krijgen'

© belga

Vandaag kunnen enkel bedrijven veroordeeld worden voor kartelvorming. De nieuwe maatregel past in het ruimer hervormingspakket dat minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) klaar heeft voor de Belgische concurrentiewaakhond, melden De Tijd en L'Echo woensdag.

Over het gebrek aan slagkracht van de mededingingsautoriteit duiken regelmatig negatieve berichten op. Minister Vande Lanotte wil daar met kortere procedures, voorlopige maatregelen en minnelijke schikkingen verandering in te brengen. Daarbij zou de bevoegde afdeling bij de FOD Economie en de Raad voor de Mededinging in één structuur en onder één directie worden geplaatst.

Momenteel waken vier structuren over de naleving van de concurrentieregels in ons land: het prijzenobservatorium, de Dienst voor Mededinging, de Raad voor Mededinging en het Auditoraat.

Door een eengemaakte structuur zouden de procedures vlotter en sneller moeten verlopen, hoewel er aparte niveaus voor onderzoek en beslissing blijven die de rechten van de verdediging moeten vrijwaren.

Voorts krijgt de concurrentiewaakhond meer autonomie en worden de procedures hervormd. Voorlopige maatregelen, zoals het opschorten van een aangevochten prijsstijging in afwachting van de definitieve uitspraak, moeten het ook mogelijk maken korter op de bal te spelen.

Vande Lanotte zou zijn plannen deze vrijdag aan de ministerraad willen voorleggen. (Belga/BO)

Onze partners