Bedrijfsklimaat klaart op dankzij verwerkende nijverheid

22/02/12 om 15:58 - Bijgewerkt om 15:58

Bron: Trends

Het ondernemersvertrouwen in ons land is - uitsluitend dankzij de verwerkende nijverheid - voor de derde maand op rij gestegen. Dat blijkt uit maandelijkse conjunctuurbarometer van de Nationale Bank (NBB).

Bedrijfsklimaat klaart op dankzij verwerkende nijverheid

© belga

De conjunctuurbarometer van de NBB die het ondernemersvertrouwen meet, is gestegen van -9,5 in januari tot -7,7 in februari. De toename van het ondernemersvertrouwen komt volledig op rekening van de verwerkende nijverheid.

De stijging van de indicator in de verwerkende nijverheid heeft in de eerste plaats te maken met de productie van halffabricaten, luidt het bij de NBB.

In de dienstverlening aan de bedrijven (-0,6), de handel (-15,8) en de bouwsector (-9,0) is het vertrouwen van de bedrijfsleiders gedaald in februari.

De algemene synthetische afgevlakte curve, die de onderliggende conjunctuurtendens weergeeft, heeft een keerpunt bereikt en laat nu een lichte stijging zien.

Met het ondernemersvertrouwen in ons land is het in ieder geval beter gesteld dan met dat van de consumenten. Het Belgisch consumentenvertrouwen brokkelde in februari namelijk verder af tot het laagste peil sinds april 2009. Het groeiend pessimisme is voornamelijk te wijten aan de vrees voor toenemende werkloosheid. (BO)

Onze partners