'BBI onderzoekt miljarden KBC in fiscale paradijzen'

16/01/14 om 11:45 - Bijgewerkt om 11:45

Bron: Trends

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) onderzoekt een miljardenstroom van de groep KBC naar verschillende belastingparadijzen.

'BBI onderzoekt miljarden KBC in fiscale paradijzen'

© belga

Dat is maandag achter gesloten deuren meegedeeld aan de andere antifraudediensten in het college voor de strijd tegen de fiscale en sociale fraude, meldt De Tijd donderdag.

De cel Belastingparadijzen van de BBI gaf tekst en uitleg. Daarbij was zelfs sprake van een "cijfer met twaalf nullen", dus meer dan duizend miljard euro, aan transacties die KBC via de belastingparadijzen zou hebben gedaan. Dat is volgens de fiscus veruit het hoogste bedrag van alle Belgische bedrijven die werken met fiscale 'vluchtlanden'.

Tijdens de vergadering werd afgesproken dat de BBI het voortouw zal nemen in het onderzoek. Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a), die het antifraudecollege voorzit, wil niets zeggen over het dossier. "Ik heb wel gevraagd de kwestie zo snel en zo efficiënt mogelijk aan te pakken. Eén ding is duidelijk: de aankondiging dat we de fiscale paradijzen aanpakken, is realiteit," aldus Crombez.

KBC-woordvoerster Viviane Huybrecht benadrukt dat KBC niets te verbergen heeft. "Enkele jaren geleden is in ons land een wet ingevoerd die alle Belgische bedrijven verplicht betalingsstromen met firma's in belastingparadijzen aan te geven. KBC Bank heeft dat volledig en correct gedaan. En wij hebben aan de belastinginspecteur naar aanleiding van de gewone controles uitvoerig en in alle transparantie uitleg gegeven over die transacties. Wie ons daarom vraagt, zullen we graag opnieuw uitleg verschaffen." (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners