BASF sluit alsnog grote gasdeal met Gazprom

04/09/15 om 09:33 - Bijgewerkt om 09:33

Bron: Trends

Het Duitse chemieconcern BASF en het Russische staatsgasbedrijf Gazprom hebben na lang onderhandelen alsnog overeenstemming bereikt over een grote ruil van bezittingen.

BASF sluit alsnog grote gasdeal met Gazprom

© Belga

De Russen krijgen de activiteiten van BASF's olie- en gasdochter Wintershall op het gebied van handel in en opslag van gas in handen. Die activiteiten baten Wintershall en Gazprom nu nog gezamenlijk uit. Gazprom krijgt ook nog de helft van Wintershall Noordzee, dat in de Nederlandse, Britse en Deense Noordzee olie en gas wint. Alle activa samen zijn goed voor meer dan 12 miljard van BASF's omzet.

Spanningen

In ruil daarvoor ontvangen de Duitsers een belang van een kwart plus een aandeel in bepaalde Siberische gasvelden, die ze samen zullen uitbaten.

In december vorig jaar liepen vergaande gesprekken over de ruil nog spaak. Dat kwam volgens BASF door de spanningen tussen Rusland en het westen met de Oekraïne-crisis. De partijen pakten de onderhandelingen later weer op.

Tegen eind dit jaar zou de transactie rond moeten zijn. De deal kreeg bijna twee jaar geleden reeds groen licht van Europa en het akkoord gaat retroactief in op 1 april 2013.

BASF vierde dit jaar zijn 150-jarig bestaan en is het grootste chemieconcern van de wereld. De omzet bedroeg vorig jaar circa 74 miljard euro en er werken wereldwijd meer dan 113.000 mensen voor het bedrijf. (Belga/NS)

Lees meer over:

Onze partners