‘BASF moet de Belgische overheid minder dan 200 miljoen euro terugbetalen’

© Image Globe

BASF moet de Belgische overheid niet ruim 200 miljoen euro aan vrijgestelde belastingen terugbetalen, maar “veel minder”.

Het bedrijf reageert op op een artikel in De Tijd waarin dat bedrag genoemd wordt. Volgens de krant is de Duitse chemiereus het grootste slachtoffer van de beslissing van de Europese Commissie dat de Belgische belastingregeling voor overwinst onwettig is.

Maar het bedrag van 200 miljoen klopt volgens het bedrijf niet. “De mogelijke bijkomende belastingen voor BASF in België over de relevante periode van 10 jaar zouden in totaal van een beduidend lagere grootorde zijn”, luidt het.

Het bedrijf wijst er voorts op dat het de voorbije tien jaar “zeer aanzienlijke investeringen gerealiseerd heeft in Antwerpen”, zo’n 150 miljoen euro per jaar volgens de woordvoerster. Het bedrag dat BASF jaarlijks aan belastingen betaalt, is volgens het bedrijf een veelvoud van het mogelijk terug te betalen bedrag. De chemiereus geeft werk aan meer dan 3.000 mensen in ons land.

Dankzij die rulings konden multinationals hun belastbare winst tot 82 procent doen dalen.

Illegale staatssteun

De Europese Commissie ziet in het voordeel selectieve en dus illegale staatssteun. Ze besliste dat België alle fiscale voordelen moet terugvorderen van de 35 bedrijven die er sinds 2005 van genoten. Over welke bedrijven het gaat, wil de Commissie niet kwijt, maar de krant vernam dat BASF het zwaarst getroffen wordt. Ook de brouwer AB InBev, de tabaksfabrikant British American Tobacco en het telecombedrijf Proximus moeten terugbetalen.

Een woordvoerder van BASF laat weten dat het bedrijf de zaak op de voet volgt. AB InBev liet eerder al weten de beslissing te betreuren en vindt dat de rulings wel wettelijk zijn.

Verzet

De beslissing van de Europese Commissie stuit op veel verzet van onder meer VOKA. De Vlaamse ondernemersorganisatie wijst op het belang van de rechtszekerheid voor die bedrijven. “Ze hebben zich in het verleden te goeder trouw ingeschreven in de huidige regelgeving. Zij moeten kunnen rekenen op stabiliteit”, aldus de gedelegeerd bestuurder van VOKA, Hans Maertens.

Ook Isabel Verlinden (PwC) uitte gisteren in een interview met Trends.be haar bezorgdheden. “Ondernemingen die België nu ontwijken, blijven niet blind voor het geflirt van Groot-Brittannië met zijn uiterst attractieve fiscale tarief. Dat kan nog verder verlagen tot 18 procent. In elk geval moeten we in België alle krachten mobiliseren tegen de terugvordering. Dat is niet alleen slecht voor de reputatie van het land, maar bovendien te complex om uit te voeren.” (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content