BASF Antwerpen heeft in 2009 579,1 miljoen winst gemaakt

Hoewel BASF Antwerpen zijn omzet vorig jaar met zowat 30 procent zag terugvallen kan de Antwerpse vestiging van de chemiereus toch een netto winst voorleggen van 579,1 miljoen euro. In 2008 viel nog een verlies van 325,1 miljoen op te tekenen.

De capaciteitsbenutting bij BASF Antwerpen zou intussen ook weer boven de 80 procent liggen. Dat bleek donderdag op een persconferentie.

BASF Antwerpen genereerde in 2009 791,2 miljoen euro toegevoegde waarde. Er werd 132 miljoen euro geïnvesteerd in de vestiging. “BASF kijkt 2010 vertrouwensvol tegemoet”, zei topman Wouter De Geest.

Dit jaar wil het chemiebedrijf 120 tot 130 mensen aanwerven. Voor 2010 verwacht De Geest een investering van 120 tot 150 miljoen. Zo is er een tienjarenplan voor het vernieuwen van de infrastructuur, maar over investeringen in productie wilde het bedrijf zich niet uitspreken.

Volgens De Geest is het goede resultaat voor 2009 te verklaren door de lagere grondstofprijzen en het drukken van de operationele kost. Uit de cijfers bleek nog dat de installaties van BASF Antwerpen op het diepst van de crisis slechts voor 47 of 48 procent werden benut. Het ging soms om capaciteitsbenuttingen die onder de gekende technische minimumcapaciteit lagen.

De Geest riep de overheid – in het kader van het Belgische EU-voorzitterschap – op te waken over de concurrentiepositie van de Europese industrie en waarschuwde voor het risico op vertrek als onze regio niet meer zou kunnen concurreren met bijvoorbeeld Azië.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content