Base weegt op winst Telenet

John Porter, CEO Telenet © belga
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

De overname van Base koelt de gloeiende Telenet-cijfers af. In het tweede kwartaal daalde de vergelijkbare groei van de bedrijfsopbrengsten tot 3 procent. De gecorrigeerde courante bedrijfskasstroom ging zelfs maar 1 procent vooruit.

Beleggers in Telenet moeten wennen aan lagere groeicijfers. De overname van Base bracht de cashmachine voluit in mobiele telefonie. Dat is een verzadigde sector met een keiharde concurrentie. De bedrijfsopbrengsten in het tweede kwartaal stegen door de opslorping van Base jaar op jaar met 38 procent tot 626 miljoen euro. Op vergelijkbare basis is het plaatje heel anders. Daar daalde de groei tot 3 procent, vergeleken met nog 5 procent in het eerste kwartaal, toen nog maar 6 weken Base werd meegerekend. Die trend zet door. In de tweede jaarhelft verwacht Telenet minder groei in de bedrijfsopbrengsten dan de 4 procent groei in de eerste zes maanden.

Met de gecorrigeerde courante bedrijfskasstroom (ebitda) loopt het nog slechter. Daar daalde de vergelijkbare groei tot 1 procent of 290 miljoen. Voor de tweede jaarhelft verwacht Telenet dat de vergelijkbare groei lager zal zijn dan de 2 procent in de eerste zes maanden. De belangrijkste reden daarvoor zijn de integratiekosten van Base. De gecorrigeerde ebitdamarge van Telenet is nu teruggevallen tot 46,4 procent, tegen nog 54,5 procent in het tweede kwartaal van 2015, voor de overname van Base.

Meer inkomsten per abonnee

De marketingmachine van Telenet stak in het tweede kwartaal wel een tandje bij. Dat dreef het aantal abonnees op de digitale vaste diensten op met 31.000, vergeleken met het eerste kwartaal. De kersverse all-in-one WIGO-formule van 100 tot 140 euro per maand haalde op negen werkdagen bijna 13.000 klanten. 22 procent van de kabelklanten heeft nu 4 producten bij Telenet. Mobiel kwamen er netto een mooie 27.700 abonnees bij.

Nochtans blijft het aantal abonnees op vaste diensten bij Telenet langzaam afnemen. Het aantal particulieren dat internet koopt is met 2 procent gedaald, vergeleken met juni 2015. Er blijven er ruim 1,44 miljoen over. Dat zijn de trouwste klanten. Per jaar stopt daarvan nu 6,9 procent zijn internetabonnement, een verslechtering met een half procentpunt, maar nog altijd uitstekend. Het klantenverloop voor kabeltelevisie ligt op jaarbasis op 7 procent (voordien 6,6 %) en voor vaste telefonie op 7,7 procent (voordien 7 %).

Wie blijft, besteedt meer. De gemiddelde opbrengst per maand uit vaste diensten voor particulieren is jaar op jaar met 6 procent gestegen tot 53,4 euro. Het aantal klanten voor Play en Play More groeide met de helft tot 331.500. De groei was onder meer te danken aan tijdelijke promoties en aan de lancering van de eigen tv-serie Chaussée d’Amour, die in de eerste twee weken meer dan een half miljoen keer gedownload werd, een record voor à la carte bij Telenet.

Telenet gaf in de eerste zes maanden 25 procent meer uit aan installaties bij klanten door de stijging van het aantal digitale kabelabonnees, maar ook door de proactieve huisbezoeken, waarbij Telenet in zijn ‘Helemaal mee-tournee’ gratis de installaties van klanten checkt.

Minder opbrengsten uit diensten aan bedrijven

Opmerkelijk is dat Telenet in zijn tweede kwartaal 1 procent minder opbrengsten boekte uit diensten aan bedrijven, vergeleken met dezelfde periode in 2015.

De integratie van Base loopt ondanks alles beter dan verwacht. Zoals in april aangekondigd, zijn er ongeveer 300 miljoen euro integratiekosten, waarvan 250 miljoen investeringen in het netwerk. Op jaarbasis wil Telenet daarmee uiteindelijk 220 miljoen besparen tegen 2020. Daarvan komt 70 procent uit besparingen. Telenet moet tegen dan geen betalingen meer doen voor het gebruik van het mobiele netwerk van Orange.

Telenet blijft een geldkoe. De operationele kasstroom was in het tweede kwartaal liefst 240 miljoen, tegen 191 miljoen een jaar geleden. Telenet eindigde het kwartaal toch met 194 miljoen euro minder op de bank, maar dat was vooral te wijten aan de terugbetaling van leningen. De vrije kasstroom, die Telenet zou kunnen uitkeren, steeg tot 128 miljoen euro in het kwartaal, een fikse verbetering tegenover het eerste kwartaal toen die bijna 70 miljoen negatief was. Hij was ook 7 procent hoger dan in 2015.

Netto boekte Telenet een verlies van 11 miljoen in het tweede kwartaal door de kosten van de herfinanciering en de indekking tegen renteverhogingen. Een jaar geleden was er nog een nettowinst van 90 miljoen.

Telenet had eind juni al vier vijfden van zijn aandeleninkoopprogramma voor 2016 afgewerkt. Dat loopt half augustus af. Er is sinds half februari 40 miljoen uitgegeven voor de inkoop van 912.415 aandelen. De maximale doelstelling is 50 miljoen voor 1,1 miljoen aandelen.

Draaglijke schulden

De schuld van 4,76 miljard euro van Telenet blijft ook na de overname van Base beperkt tot 3,9 keer de ebitda op jaarbasis. Voordien was die 3,4 keer de ebitda. Dat is ver onder de grens van 6 keer ebitda uit de convenanten.

Telenet blijft bij zijn verwachtingen voor 2016: een groei van de bedrijfsopbrengsten tot 2 procent, een stabiele ebitda, en de besteding van ongeveer 23 procent van de bedrijfsopbrengsten aan investeringen, zonder de investering in de rechten op de Belgische voetbalcompetitie en Britse Premier League mee te rekenen. Dat allemaal op een vergelijkbare basis, dus met de vroegere resultaten van Base inbegrepen.

Telenet-CEO John Porter blijft ook bij zijn verwachting dat Telenet over de periode 2015-2018 een samengestelde jaarlijkse groei van de gecorrigeerde ebitda van 5-7 procent zal realiseren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content