Barry Callebaut koopt Côte d’Or-fabriek in Halle

© Belga

De Amerikaanse snackgigant Mondelez International wil zijn chocoladefabriek in Halle overlaten aan het Zwitserse chocoladebedrijf Barry Callebaut. De circa 300 werknemers kunnen aan de slag blijven, zo maakten beide bedrijven bekend.

In een eerste fase zal er weinig veranderen voor de werknemers. Zij zullen gewoon dezelfde producten – zoals Côte d’Or-tabletten en -repen en Chokotoff – blijven produceren. “Er is een overgangsperiode van drie jaar afgesproken waarin Barry Callebaut in opdracht van Mondelez de producten blijft maken in Halle”, zegt Annick Verdegem, woordvoerster van Mondelez in België. Het merk Côte d’Or blijft dus eigendom van Mondelez. Waar de producten nadien gemaakt zullen worden, is nog niet duidelijk.

Levering vloeibare Côte d’Or

Daarnaast sloten beide bedrijven een langetermijnovereenkomst over de levering van vloeibare Côte d’Or-chocolade vanuit de fabriek in Halle aan Mondelez. “Die productie blijft dus in België”, benadrukt Verdegem.Volgens de woordvoerster werd de Halse fabriek al enkele jaren onderbenut. “We hoorden dat Barry Callebaut op zoek was naar extra capaciteit en dus werden er gesprekken aangeknoopt”, zegt ze.

Aan Zwitserse zijde wordt dat bevestigd. “Over de laatste vijf jaar groeide de productie in onze fabriek in Wieze (Oost-Vlaanderen) met meer dan 15 procent. We hadden nood aan extra capaciteit om aan de wereldwijde vraag naar Belgische chocolade te voldoen”, stelt Dirk Poelman, operationeel directeur van Barry Callebaut Group.

De chocoladeproducent zal van de overgangsperiode van drie jaar gebruikmaken om “de beste manier te bepalen om de fabriek te integreren in het totale productienetwerk van Barry Callebaut”. Zo zijn er plannen om de fabriek in Wieze volledig notenvrij te maken, en dat zou kunnen door enkele activiteiten te verhuizen naar Halle.

De beide partijen hopen de transactie tegen eind dit jaar af te ronden, na onder meer consultatie met de vakbonden. Financiële details worden niet bekendgemaakt.

(Belga/JH/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content