Patrick Claerhout

‘Banken kunnen realiteit niet meer ontkennen’

Patrick Claerhout redacteur bij Trends

De Europese zakenbanken hadden al jaren eerder hun kosten kunnen verlagen en hun kapitaalbuffers versterken. Dat zegt Trends-redacteur Patrick Claerhout.

Deutsche Bank pakte vorige week uit met een ingrijpend herstructureringsplan. Crédit Suisse haalt 5,5 miljard euro kapitaal op. Europese banken zoals UBS, Barclays en HSBC gingen hen voor. Ze zetten het mes in hun tradingafdelingen en trekken zich terug uit het zakenbankieren.

De banken klagen dat de ingrepen een gevolg zijn van de strengere regelgeving en de hogere kapitaalnormen. Die regels kwamen er in de nasleep van de financiële crisis van 2008. Regelgevers vonden dat het spaargeld moest worden beschermd tegen risicovolle bankinvesteringen en volatiele marktbewegingen. Hogere kapitaalbuffers moesten ervoor zorgen dat zware bankverliezen niet snel ten laste van de belastingbetalers vallen.

‘Banken kunnen realiteit niet meer ontkennen’

Het antwoord is eenvoudig: banken moeten hun balansen afbouwen, stoppen met handelen voor eigen rekening en hun risicovolle activiteiten afzonderen. Dat betekent minder inkomsten. Ze moeten ook het mes in de kosten zetten. Als ze de kapitaalbuffers willen versterken, moeten ze vers geld ophalen of meer winst opzijzetten. Belgische banken zoals KBC en Belfius hebben die beweging al gemaakt.

De Europese grootbanken hebben dat niet gedaan. Vanuit de arrogantie van hun schaalgrootte hebben ze jaren in een staat van ontkenning geleefd. De regelgevers zouden hun aberrante voorwaarden wel inslikken. Het was enkel een kwestie van tijd voor het opnieuw ‘business as usual’ zou zijn.

Publiek, politici, regelgevers en toezichthouders zijn zeven jaar na de financiële crisis nog even vastberaden. Deutsche Bank, Crédit Suisse, Barclays, Standard Chartered en andere zien zich nu genoodzaakt het mes te zetten in hun zakenbanken. De ironie wil dat de Amerikaanse huizen genre Goldman Sachs en JP Morgan daarvan profiteren. Maar dat moet vooral de Europese topbankiers aangewreven worden. Ze hadden al jaren eerder hun kosten drastisch kunnen verlagen en hun kapitaalbuffers versterken. Dan konden ze nu misschien concurreren met hun Amerikaanse collega’s.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content