Autoproductie België met een vijfde gestegen tijdens eerste negen maanden 2011

19/10/11 om 15:56 - Bijgewerkt om 15:56

Bron: Trends

Vorig jaar was er voorzichtig herstel na de zware economische crisis van 2009, dit jaar herstelt de erg exportgerichte voertuigsector verder

De drie automobielfabrieken in België produceerden tijdens de eerste negen maanden van 2011 bijna een vijfde (+18,9 procent) meer auto's dan in dezelfde periode vorig jaar. In totaal rolden 414.231 wagens van de band, blijkt uit cijfers van technologiefederatie Agoria.

"Het eerste halfjaar was al erg goed en ook tijdens het derde kwartaal blijven de voertuigbedrijven erg sterk presteren", zegt Bert Mons, directeur van de voertuigsector bij Agoria.

Volvo, Ford en Audi

Volvo Cars in Gent is de grootste autoproducent en produceerde al 193.800 auto's in de eerste negen maanden van dit jaar. Het crossovermodel XC 60 en de nieuwe S60 kennen een groot verkoopsucces, bij ons en op buitenlandse markten.

Volvo Cars stevent af op een productierecord en zal dit jaar wellicht afronden boven de 260.000 geproduceerde auto's. Ook 2012 kondigt zich goed aan, want er worden nieuwe modellen verwacht in de loop van dat jaar, wat ook de tewerkstelling zal doen toenemen.

Bij Ford in Genk werden 131.837 auto's geproduceerd. Dat waren er goed 10 procent minder dan een jaar eerder, vooral het gevolg van een productiedaling op de Mondeolijn. Het model S-Max doet het nog steeds erg goed.

En bij Audi Brussels werden al 88.594 A1's gebouwd. Daarmee zit deze fabriek perfect op schema om de productiedoelstelling van 120.000 auto's te halen voor dit jaar, aldus Agoria.

Jobs

Het duidelijke herstel laat zich ook voelen op het jobfront. Mons: "De producenten en toeleveranciers zorgden dit jaar al voor enkele honderden nieuwe jobs." Toch zijn er nog steeds openstaande vacatures. "Vooral technici en ingenieurs blijven een knelpunt."

Agoria wijst er wel op dat de voertuigbedrijven in ons land niet immuun zijn voor de gevolgen van de internationale groeivertraging. Die kan in de komende maanden en volgend jaar wegen op verdere groei. Loonmatiging en een hersteld vertrouwen in de eurozone zijn volgens de federatie dan ook cruciaal om jobverlies te vermijden. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners