Astoria-akkoord bezorgt Sabena 30 miljoen euro schade

22/09/10 om 15:06 - Bijgewerkt om 15:06

Bron: Trends

Op het Sabena-proces voor het Brusselse hof van beroep is de curator woensdag tijdens zijn pleidooi ingegaan op het Astoria-akkoord waarin SAirGroup zijn verplichtingen niet zou nageleefd hebben. Volgens de curatele leidde deze tekortkoming van de Zwitserse groep voor Sabena tot 30 miljoen euro schade.

Astoria-akkoord bezorgt Sabena 30 miljoen euro schade

De curatele onderzocht het akkoord uit 2001 en wees er op dat SAirGroup, eens te meer, zijn verbintenissen niet nakwam. Het Astoria-akkoord voorzag onder meer de overname door de SAirGroup van de bestelling van negen Airbussen bestemd voor Sabena.

De Belgische maatschappij had, in eerste instantie, een deel van die aankoop op zich genomen. SAirGroup zou nadien het contract in eigen naam overnemen. Dat is nooit gebeurd.

Begin oktober 2001 ontving Sabena een brief van Airbus Industrie, waarin de constructeur het contract ontbond omdat de verschuldigde som voor de bestelling van de negen toestellen niet betaald was. De vliegtuigen werden nadien doorverkocht, terwijl Sabena de gedane betalingen voor het materiaal niet recupereerde.

Die niet-uitvoering van het akkoord door SAirGroup zou voor Sabena zowat 30 miljoen euro schade veroorzaakt hebben. Voor de curatele nogmaals een verlies voor Sabena door de fout van de Zwitsers.

Algemeen was de aankoop van Airbussen een beslissing die aan de raad van bestuur van Sabena werd opgelegd door SAirGroup, aldus de curator. Een beslissing, die volgens de curator, voor een deel het faillissement van de Belgische luchtvaartmaatschappij veroorzaakte.

Lees meer over:

Onze partners