Arcadis profiteert van Chinese groeispurt

© belga

Het advies-, ontwerp- en ingenieursbureau Arcadis rijgt dankzij dochter RTKL de opdrachten in China aan elkaar. De beursgenoteerde dienstengroep uit Amsterdam heeft dan ook de broodnodige guanxi.

Arcadis tekende in België onder meer voor de planning van het Antwerpse justitiepaleis en het ontwerp van de metro in Charleroi.

De groep, die wereldwijd 16.000 werknemers telt, zit ook achter het ontwerp van de Oosterweelverbinding, en werkt mee aan een betere bescherming van onze kustlijn in het project Vlaamse Baaien 2100. Maar de groep zet toch vooral in op groeimarkten als China en Brazilië. Jaarlijks bedraagt de groei daar 5 tot 10 procent, zowat het dubbele van zijn mature markten. De groei wordt hoofdzakelijk verzekerd door overnames. Vooral de acquisitie van het Amerikaanse ontwerp- en planningbureau RTKL uit Baltimore in 2007 was een schot in de roos.

Arcadis ging meer dan dertig jaar geleden voorzichtig aan de slag in China, om er in 2004 een eigen kantoor te openen. Maar pas met RTKL zette het zich daar op de kaart. RTKL was ruim twintig jaar geleden als een van de eerste in zijn sector in China aanbeland en won in zijn eerste jaren in China zelfs zowat alle ontwerpwedstrijden waaraan het deelnam. Nu nog haalt het in meer dan een kwart van de gevallen het overheidscontract binnen. “Guanxi”, geeft Greg Yager, de senior vicepresident van RTKL, als verklaring voor die hoge graad van succes. “Vertrouwen en relaties.”

RTKL heeft zich door de jaren heen opgewerkt tot een voor de overheden vertrouwde partij die bijgevolg met de regelmaat van een klok wordt uitgenodigd om mee te dingen naar lucratieve overheidscontracten in het door bouwkoorts aangestoken land. “Wie in onze sector nog niet in China aanwezig is, is onherroepelijk te laat”, zegt Yager onomwonden.

RTKL kreeg vorig jaar de opdracht om het 2200 bedden tellende Shanghai Changzeng New Pudong-ziekenhuis te ontwerpen. De Chinese gezondheidszorg biedt heel wat kansen voor RTKL, dat in de running is voor het ontwerpen van een rist ziekenhuizen en wellnesscentra in China, maar ook elders in Azië. “Er is hier een enorm tekort aan ziekenhuizen”, zegt de vicepresident van RTKL, Kai Wang, die ook adviseur is van het Chinese ministerie van Volksgezondheid. “We hebben hier de beste hotels, de beste restaurants en musea, maar onze ziekenhuizen zitten nog op het niveau van de derde wereld, totaal ondermaats.”

Be.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content