Arbeiders Van Hool leggen even werk neer uit vrees voor delokalisatie

13/10/11 om 15:47 - Bijgewerkt om 15:47

Bron: Trends

Bij de busbouwer uit Koningshooikt was onrust ontstaan over een mogelijke verhuis van de productie naar het buitenland. Het werk is intussen hervat.

Topman Filip Van Hool bond de kat de bel aan door in een interview in Trends van deze week te zeggen dat praten over verhuizen naar het buitenland geen taboe meer is en dat hij niet uitsluit dat de busbouwer (een deel van) zijn productie naar het buitenland zou verhuizen. Hij verwees daarbij naar de hoge loonkosten.

"De mensen zijn geschoffeerd", legt Luk De Bock van het ACV uit aan persagentschap Belga. "Net nu ze heel hard aan het werk zijn omdat het salon (het internationale bus- en coachsalon van Kortrijk dat op 21 oktober begint, nvdr.) eraan komt: er worden veel overuren gewerkt en ook op zaterdag en zondag. Voor de medewerkers lijkt het alsof de directie die verhoogde inzet met de rechterhand aanvaardt, maar hen met de linkerhand in het gezicht slaat."

Nadat de arbeiders rond half elf spontaan het werk hadden neergelegd, gaf de directie toelichting. De Bock: "Ze wees erop dat de conclusie dat een delokalisatie voor zeer binnenkort is, niet correct is. De mensen hebben begrepen dat hun tewerkstelling niet op de helling staat." Na een uur werd de productie bij Van Hool hervat.

Voor de vakbonden is de kous echter niet af: zij zullen de uitspraken aankaarten op de ondernemingsraad. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners