Apple over de top

17/08/11 om 12:12 - Bijgewerkt om 12:12

Bron: Trends

Gerekend naar beurswaarde (aantal aandelen maal de beurskoers) heeft Apple Computers het oliebedrijf Exxon ingehaald als grootste bedrijf ter wereld. Volgens hoofdredacteur Luc Blyaert van DataNews zegt dat meer over de koers van Apple dan over het bedrijf zelf.

Apple over de top

© EPA

U vindt dat er belangrijkere bedrijven zijn dan Apple

Blyaert: "De beurswaarde van Apple weerspiegelt vooral de hype die producten als de iPad en de iPhone veroorzaken en grenst niet meer aan de realiteit. Het is wel duidelijk dat de ICT-sector economisch gezien meer en meer aan belang wint, maar toch is het in feite waanzin dat een technologiebedrijf als Apple het grootste bedrijf ter wereld is, en niet een bank, een oliebedrijf of een chemisch bedrijf."

Waarom zou een technologiebedrijf niet het grootste kunnen zijn? Blyaert: "De impact van Apple op de wereldeconomie is veel kleiner dan die van grote bedrijven in meer traditionele sectoren. Apple maakt uitsluitend consumentgerichte producten. Daar hangt wel een heel productieproces aan vast, met leveranciers over de hele globe, maar dat is toch nog iets anders dan de strategische rol die een grondstof als olie speelt voor de hele economie. Die technologiebedrijven zijn overigens ook heel volatiel."

Maar dat is olie ook

Blyaert: "Maar toch op een andere manier. In de olie- of de farmabusiness worden businessplannen opgesteld met een horizon van vijf tot tien jaar. Dat bestaat in de ICT-sector helemaal niet. Daar kan de situatie in twee jaar tijd helemaal omkeren. Twee jaar terug waren de Koreanen niet van betekenis op wereldvlak; nu is Samsung een van de grootste. Een gigant als Nokia is in korte tijd helemaal weggevaagd. Ook Apple kijkt zelden verder dan twee kwartalen en nooit verder dan een jaar."

Luc Baltussen

Lees meer over:

Onze partners