Apple nu meest waardevolle bedrijf ter wereld

11/08/11 om 10:05 - Bijgewerkt om 10:05

Bron: Trends

Apple heeft Exxon Mobil ingehaald als meest waardevolle bedrijf van de Verenigde Staten en dus ook van de wereld.

Apple nu meest waardevolle bedrijf ter wereld

© EPA

Apple heeft Exxon Mobil ingehaald als meest waardevolle bedrijf van de Verenigde Staten en dus ook van de wereld.

Dinsdag (lokale tijd) was Apple al even het grootste bedrijf ter wereld in termen van marktkapitalisatie, maar voor sluiting van de beurzen moest het technologiebedrijf olieproducent Exxon Mobil weer laten voorgaan. Gisteren was Apple ook na de sluiting van Wall Street 6 miljard dollar meer waard dan Exxon Mobil, 337 miljard tegenover 331 miljard.

Beide bedrijven lieten wel rode cijfers optekenen. Apple eindigde 2,8 procent lager, Exxon Mobil 4,4 procent.

Exxon Mobil was sinds 2005 het meest waardevolle bedrijf van de Verenigde Staten. Apple had in mei vorig jaar de tweede plaats afgesnoept van Microsoft.

Analisten merken wel op dat Exxon Mobile slechts beperkte groeimogelijkheden heeft - omdat het afhankelijk is van olieprijzen en de ontdekking van nieuwe olie - terwijl Apple met nieuwe technologieproducten op de markt kan blijven komen.

Fenomenale groeiApple kende de voorbije jaren een fenomenale groei onder leiding van topman Steve Jobs. Producten als de iPod (2001), de iPhone (2007) en de iPad (2010) kenden een enorm succes.

De opgang van Apple is des te opmerkelijker omdat het bedrijf uit Californië vijftien jaar geleden, toen Jobs weer de teugels in handen nam, op negentig dagen van het bankroet stond.

Omzet

Toch komt Apple nog niet in de buurt van de omzet- en winstcijfers van Exxon. Analisten gaan uit van een winst voor Apple dit jaar van 26 miljard dollar. Voor Exxon is dat 42 miljard.

De verkoop van Apple zou in 2011 uitkomen op 108,1 miljard dollar, terwijl voor Exxon Mobil wordt uitgegaan van een omzet van 481,6 miljard dollar. (BelgaKVDA)

Lees meer over:

Onze partners