Anderlecht boekt 5,5 miljoen euro verlies

© belga

Voetbalclub Anderlecht boekt in 2009 een verlies van 5,5 miljoen euro. Operationeel noteerde de club een verlies van 3,2 miljoen euro, dat nog werd verzwaard door 2,3 miljoen euro uitzonderlijke kosten. Dat meldt het weekblad Trends, op basis van de bij de Nationale Bank (NBB) neergelegde balansen.

“Operationeel maakten we geen verlies”, nuanceert Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck. “Maar in tegenstelling tot andere jaren hadden we in 2009 geen uitgaande transfers die de afschrijvingen voor de spelers die we in het verleden kochten -Boussoufa, De Sutter, Biglia,…- nog wel verder liepen. Daardoor is er een netto-verlies.” De uitzonderlijke kosten komen voor rekening van de Football Academy en SD Media. Het eerste kocht de gronden voor het Jeugdcentrum in Neerpede, het andere verkocht de business seats. Beiden werden in het kader van de omvorming tot een nv gewaardeerd op in totaal 2,3 miljoen euro.

Ook het jaar tevoren was er een verlies van 3,8 miljoen euro. Dat werd toen toegeschreven aan de vroege Europese uitschakeling door het Wit-Russische BATE Borisov. Daardoor speelde de club, die een boekjaar hanteert dat gelijkloopt met het kalenderjaar en niet met het voetbalseizoen, geen Europese matchen. Ondanks een extraatje van 3,5 miljoen euro uit de Uefa Cup-campagne (de huidige Euro League, nvdr) moest de club toen een bestaande lening uitbreiden tot 6,4 miljoen euro om de gemiste inkomsten te compenseren. Financieel expert René Trullemans voorspelde toen al dat de inkomsten in 2009 een verdere duik zouden nemen. De omzet ging er met vijf miljoen euro op achteruit, van 40,7 naar 35,6 miljoen euro.

Door de omvorming tot een nv zakte ook het eigen vermogen – zeg maar: de som van wat er overblijft als de club theoretisch gezien zou ophouden te bestaan, alle activa te verkopen en zijn schulden te vereffenen – van 9,1 naar 3,6 miljoen euro. Positief neveneffect is dan weer dat de schuldenberg afnam van 28 naar 17,9 miljoen euro, vooral omdat een aantal langlopende leningen eindelijk werden afbetaald. Het balanstotaal, de som van alle activa, halveerde bijna van 39,6 naar 23 miljoen euro.

Nochtans zette de Brusselse club in het boekjaar 2009 wel degelijk een sterke Europese prestatie neer, waarin het groepswinnaar werd in de Europa League in een poule met Ajax, Dinamo Zagreb en Timisoara. Het overwinterde voor het eerst sinds lang nog eens Europees, vooraleer begin dit jaar door Hamburg te worden uitgeschakeld. Maar de inkomsten van die campagne belanden pas dit jaar in de boeken.

Woensdagavond trad de ploeg trouwens in het strijdperk op bezoek bij Partizan Belgrado, waar het 2-2 gelijkspeelde in de voorronde van de Champions League. Slagen de Brusselaars erin over twee matchen de betere te zijn van de Servische kampioen, dan wacht een lucratief verblijf in de groepsfase van het kampioenenbal. Van Holsbeeck: “Indien we daarbij zijn, dan zal 2010 boekhoudkundig uiteraard een pak beter zijn, want dan spreek je over 10 tot 15 miljoen euro inkomsten.”

Het is overigens het laatste volledige jaar dat RSC Anderlecht als vzw haar balansen neerlegt bij de Nationale Bank. Eerder besliste de club al zichzelf om te vormen tot een naamloze vennootschap (oprichtingskapitaal: 10 miljoen euro), om op die manier gemakkelijker aan vers kapitaal te komen. Die wordt in principe operationeel na het sluiten van de transferperiode. In de raad van bestuur komen naast voorzitter Roger Vanden Stock en zijn dochter Julie, en hun neef Philippe Collin, ook Pascal Minne (Petercam), Emmanuel Van Innis (Electrabel/GDF Suez), Michaël Verschueren (zoon van ex-Anderlecht-manager Michel), en Etienne Davignon en diens neef. Daarnaast is er nog een groep aandeelhoouders die geen bestuurder worden, zoals de familie Van Caeneghem, Pol Goossens en Alexandre Van Damme van de brouwerijgroep InBev.

L.H.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content