Analyse: Dexia ziet de volgende bui al hangen

© belga

Dexia schrijft de erfenis uit het verleden grotendeels af en slikt daarop een verlies van 3,6 miljard euro. Of de bank nu sterk genoeg staat om nieuwe crisisomstandigheden te verteren, is zeer de vraag.

Neen, deze beslissing is er niet gekomen onder druk van Europa. Ze had alles te maken met de onrust op de financiële markten. “Het was de aanhoudende onzekerheid op de markten die ons in actie deed komen. De bedreigingen lijken almaar dichterbij te komen.”

CEO Pierre Mariani kon het tijdens interviews niet genoeg beklemtonen. Het lijkt alsof de Fransman de volgende bui al ziet hangen. Als de schuldencrisis in Europa verder escaleert, komt Dexia in nauwe schoentjes. Dan kun je maar beter zorgen dat de schade uit het verleden alvast opgeruimd is.

De provisie van 3,6 miljard euro zadelt Dexia in 2011 met een monsterverlies op. Bestuursvoorzitter Dehaene beklemtoonde echter dat de provisie een schatting van de toekomstige verliezen inhoudt en dat de afbouw van de Amerikaanse rommelkrediet- en de obligatieportefeuille nog moet uitgevoerd worden. Daarmee lijkt hij een slag om de arm te houden.

De voorbije weken steeg de waarde van Dexia’s Amerikaanse huizenportefeuille op de markt, wat de bank overhaalde om te handelen. Maar marktomstandigheden kunnen snel veranderen. Volgens Mariani is er interesse voor de effecten die Dexia massaal wil dumpen. De cruciale vraag is: tegen welke prijs? Het is dus maar de vraag of 3,6 miljard euro zal volstaan om de verliezen te dekken.

Bovendien laat Dexia nu wel het verleden achter zich, maar intussen dienen zich al nieuwe, ernstiger problemen aan. De schuldencrisis in de eurozone en de impact daarvan op de kredietwaardigheid van banken en landen, baart zorgen. Hoe landen als Griekenland, Ierland en Portugal ooit hun schulden zullen terugbetalen, is niet voor iedereen duidelijk. Vooral de situatie in Griekenland is onrustwekkend. En van dat land heeft Dexia 3,5 miljard euro overheidspapier in portefeuille.

Pierre Mariani gaf aan dat de bank bestand is tegen een haircut (niet-terugbetaling van schulden) van 30 tot 50 procent op Griekse overheidsobligaties. Het probleem is natuurlijk dat er in de markt al rekening gehouden wordt met een niet-terugbetaling van minstens 70 procent. En zelfs een absoluut doemscenario zoals de uittrede van Griekenland uit de eurozone, durft niemand meer weg te lachen.

Met andere woorden: als het probleem Griekenland niet opgelost geraakt en de schuldencrisis in Europa escaleert, kan Dexia wel eens getroffen worden net op een moment dat zijn kapitaalbuffers afgezwakt zijn.

P.C.

Lees de volledige analyse van de situatie van Dexia en de Gemeentelijke Holding in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content