Amerikaanse restaurantindustrie vecht over fooien

09/12/17 om 03:43 - Bijgewerkt om 03:42

In een Amerikaans restaurant geef je fooi, ongeacht hoe goed de service was. De consument betaalt namelijk tot wel 90 procent van het inkomen van de bediening. Maar hoe zit het met keukenpersoneel? Een debat over tip pooling is losgebarsten.

Een van de meest kenmerkende Amerikaanse gebruiken is ongetwijfeld het geven van fooi. De ongeschreven regel is dat die minstens 15 procent van het totaalbedrag voor belasting moet zijn, maar eigenlijk, als de service naar wens was, toch wel 20 procent. In welke situaties je fooi geeft, is arbitrair. Je geeft wel fooi aan serveer- en barpersoneel, maar niet aan de mensen in de keuken. Wel aan de taxi-, maar (tot voor kort) niet aan de Uber-chauffeur. Wel aan de kapper, maar niet aan de verkoper in een kledingzaak. Wel de pizzabezorger, maar niet de pakketbezorger (zie dit overzicht voor tip etiquette).
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Trends-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Trends

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners