‘Amerikaanse miljardenovername is niet de laatste stap in transformatie van Solvay’

© belga

Het Belgische chemiebedrijf Solvay zal het in de Amerikaanse staat New Jersey gevestigde Cytec overnemen. “De overname is betekenisvol, maar het is niet de laatste stap in de transformatie van Solvay”, zegt topman Jean-Pierre Clamadieu.

Solvay betaalt 5,5 miljard dollar (5 miljard euro), zo meldt het bedrijf in een persbericht. Cytec is gespecialiseerd in chemicaliën voor de mijnbouwindustrie, maar levert ook aan de luchtvaart- en automobielsector.

Opwaardering portefeuille

Met de beoogde overname maakt Solvay naar eigen zeggen “een beduidende sprong voorwaarts in de opwaardering van zijn portefeuille”. Cytec draaide vorig jaar een omzet van 2 miljard dollar, bijna voor de helft in Noord-Amerika behaald, en Solvay ziet synergiemogelijkheden van meer dan 100 miljoen euro per jaar (voor belastingen). Bij het Amerikaanse bedrijf werken wereldwijd 4.600 mensen.

Om de deal mogelijk te maken, wil Solvay een kapitaalverhoging van 1,5 miljard euro doorvoeren. Aandeelhouders zullen binnenkort uitgenodigd worden voor een buitengewone algemene vergadering om daarover te stemmen.

Referentieaandeelhouder Solvac (30 pct) heeft alvast unaniem zijn steun betuigd aan de transactie en neemt zich voor de kapitaalverhoging goed te keuren.

“Niet de laatste stap”

Solvay denkt de transactie in het laatste kwartaal van dit jaar rond te krijgen. Er worden geen grote mededingingsproblemen verwacht. Wel is er bijzondere toestemming nodig van de Amerikaanse overheid omdat Cytec betrokken is in defensie-activiteiten.

In een conference call zei topman Jean-Pierre Clamadieu dat de deal “erg betekenisvol” is, maar niet de laatste stap zal zijn in de transformatie van Solvay. Het bedrijf blijft uitkijken naar opportuniteiten om te investeren of desinvesteren.

Solvay maakte woensdagochtend ook zijn resultaten voor het tweede kwartaal bekend. De netto omzet bleef met 2,675 miljard euro nipt onder de analistenverwachtingen, maar groeide wel met 4,2 procent tegenover hetzelfde kwartaal vorig jaar. De nettowinst bedroeg 125 miljoen euro, tegen een verlies van 313 miljoen euro in 2014. De cijfers van vorig jaar werden wel beïnvloed door een bijzondere waardevermindering.(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content