‘Als de wetten veranderen, herbekijkt AB InBev zijn business’

Carlos Brito, CEO van AB Inbev. © BELGA
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Carlos Brito, de CEO van AB InBev, vraagt van de Belgische overheid duidelijke fiscale regels. Als die regels voortdurend wijzigen, moet de onderneming haar activiteiten in België misschien afbouwen, zegt hij.

Dit is een uittreksel uit het exclusieve Trends-interview met Carlos Brito. Het volledige interview leest u in The Daily Trends.

Carlos Brito is in het land en dat zullen we geweten hebben. Gisterenavond was de CEO van AB InBev keynote speaker op het congres van de ondernemersorganisatie Voka. Eerder sprak hij al uitvoerig met Belgische journalisten. Brito slaat en zalft als het over de Belgische activiteiten gaat. Belgen zijn pragmatisch, en na wat heen en weer gepraat zullen ze bepaalde opdrachten ook loyaal en keurig uitvoeren. Maar het onderzoek dat de Bijzondere Belastinginspectie voert naar het Belgische vehikel Ampar ligt hem danig op de maag.

De Bijzondere Belastinginspectie onderzoekt een betwiste ruling bij het Belgische filiaal Ampar. Waarom zou AB InBev minder belastingen moeten betalen?

Carlos Brito: “Laat het me zo zeggen: goede regels zijn regels die worden gemaakt voor de langere termijn. Wij investeren voor periodes van vijf tot tien jaar, bijvoorbeeld in nieuwe brouwerijcapaciteit. Wij zijn niet zomaar bankiers die van de ene dag op de andere hun geld uit een land kunnen weghalen. Wel, dan verwacht je ook stabiele regels. Je kan heel moeilijk zware investeringen doen voor een periode van tien jaar in een omgeving waarin plots de fiscale wetten veranderen. Want dan spreek je over een situatie die je zelfs niet had kunnen voorzien in je worstcasescenario. We zouden dan misschien wel onze prijzen moeten verhogen, bijvoorbeeld de prijs van Hoegaarden in Azië, waardoor ze absoluut niet meer competitief zijn. Dan zal daar de vraag dalen, wat er dan weer toe kan leiden dat we de productie in België moeten verminderen. Al zouden we dat absoluut niet graag doen. In zaken zijn drie dingen heel belangrijk: stabiliteit, duidelijkheid, voorspelbaarheid.”

En wat doet u als de Bijzonder Belastinginspectie die betwiste ruling terugdraait?

Carlos Brito: “Dat is uiteraard een hypothetische vraag, maar het zou best weleens kunnen dat we dan onze productie in België terugschroeven. Wij breiden ons in België uit, net omdat dit land sterke regels heeft. We exporteren ruim de helft van onze Belgische bierproductie. We hebben vier brouwerijen en 2700 werknemers, die gemiddeld meer verdienen dan het gemiddelde in hun sector. We betalen een half miljard dollar aan sociale bijdragen in België. Als België vandaag wereldwijd synoniem staat voor goede en lekkere bieren, komt dat ook deels door het werk van AB InBev. Als de wetgeving verandert, moeten we onze business herbekijken. Als de regels veranderen, ga je naar een plaats waar je stabielere regels hebt.”

Dit is een uittreksel uit het exclusieve Trends-interview met Carlos Brito. Het volledige interview leest u in The Daily Trends.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content