Air France moet 10 000 euro betalen aan de pilotenvakbond SNPL

24/12/14 om 10:02 - Bijgewerkt om 10:02

Bron: Trends

Een Franse rechter heeft Air France verplicht om 10 000 euro te betalen aan de pilotenvakbond SNPL omdat de luchtvaartmaatschappij zich rond een dreigende staking in mei niet aan de wet heeft gehouden.

Air France moet 10 000 euro betalen aan de pilotenvakbond SNPL

© Reuters

De SNPL had voor begin mei een staking aangekondigd, maar blies die uiteindelijk een dag van tevoren af. Air France had daarmee volgens de rechter genoeg tijd om de normale werkroosters uit de kast te halen, zoals de wet voorschrijft, maar koos er in plaats daarvan voor piloten in te zetten die zich niet als stakers hadden aangemeld.

Daarmee heeft de Franse zustermaatschappij van KLM piloten die niet wilden staken, bevoordeeld boven hun collega's die dat wel van plan waren. Dat is verboden, en daarom heeft de pilotenvakbond recht op een 'schadevergoeding'.

Van het bedrag zal Air France niet wakker liggen, maar voor de toch al verzuurde verhoudingen met de SNPL belooft de uitspraak weinig goeds. De vakbond was de drijvende kracht achter een staking waardoor het bedrijf in september twee weken lang maar op halve kracht vloog. Die actie heeft meer dan een half miljard euro gekost. (Belga/NS)

Lees meer over:

Onze partners