ACW-topman Develtere ontkent fraude

© Belga

ACW-topman Patrick Develtere ontkent de beschuldigingen van fraude door de N-VA met klem.

Hij benadrukt dat de fiscus geen problemen had met het gebruik van de DBI-aftrek, de belastingsaftrek die volgens de Vlaams-nationalisten slechts kon worden toegepast door schriftvervalsing. Ook van belastingontwijking is geen sprake, zei Develtere in Vandaag op Radio 1.

N-VA nam het ACW in het vizier. Volgens de partij bezondigde de christelijke arbeidersbeweging zich aan fraude en schriftvervalsing, waardoor nauwelijks belastingen verschuldigd waren op de dividenden uit de winstbewijzen van Belfius. Zwaarste aantijging is schriftvervalsing in de jaarrekening om de DBI-aftrek (definitief belaste inkomsten) te kunnen genieten.

Maar Develtere ontkent met klem. “Wij hadden perfect recht op die DBI. Bij fiscale controles in 2003, 2006 en 2009 heeft de belastingdienst gezegd dat we perfect legaal gefunctioneerd hebben”, onderstreept hij.

Wel degelijk belastingen betaald

Bovendien zijn er wel degelijk belastingen betaald, vervolgt de ACW-topman. “Dit is geen systeem dat belastingvrij was. De winsten werden vooraf belast, op het niveau van de uitkeerder van die dividenden, dus Dexiabank en de Volksverzekering.”

Develtere merkt ook op dat de DBI vanuit de verzekeraar volstond “om de belastbare basis te coveren”. Dat is belangrijk, want komt tot de kern van de zaak. Een voorwaarde om de DBI-aftrek te mogen toepassen, is immers minstens een participatie van 10 procent of ter waarde van 1,2 miljoen euro. “Wij participeerden rechtstreeks in de verzekeraar”, aldus Develtere.

Tot slot merkte Develtere nog op dat het “toch opvalt” dat “een dossier uit het verleden” nu opduikt, “net op het moment dat we een antwoord vonden op de kwestie van de winstbewijzen en de vraag om een puur commerciële relatie uit te bouwen met de bank”. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content