ACV-Transcom neemt niet deel aan spoorstaking

© belga

De christelijke vakbond ACV-Transcom sluit zich niét aan bij de 24 urenstaking die de socialistische spoorbond voor maandag heeft aangekondigd. Dat werd vernomen van ACV’er Luc Piens. De christelijke bond erkent dat er problemen zijn, maar noemt de actie van maandag ‘voorbarig’.

Bij ACV-Transcom vond vrijdagvoormiddag intern overleg plaats over de problemen bij het spoor. Tijdens die vergadering werd beslist om niet mee te staken.

In een persbericht geeft de vakbond meer duiding bij de beslissing. “Dat we niet staken, wil niet zeggen dat er geen problemen zijn”, luidt het. Maar, voegt de bond toe, “het sociaal overleg loopt zoals gepland en dus is de actie van maandag voorbarig”.

ACV-Transcom wijst erop dat het personeelstekort de werkdruk van de werknemers verhoogt, hun veiligheid hypothekeert, en ook weegt op hun sociale leven. Maar hij houdt rekening met de beloftes die de spoorwegen woensdag deden tijdens een verzoeningsvergadering, zoals een 250-tal bijkomende aanwervingen en overleg over maatregelen om de achterstallige inhaalrusten weg te werken, klinkt het.

De christelijke vakbond zal in september een nieuwe stand van zaken maken. ACOD Spoor besliste donderdag tot een 24 urenstaking van zondagavond 29 juni tot maandagavond 30 juni. De actie is onder meer gericht tegen de trage aanwervingspolitiek bij de spoorwegen. De bond spreekt ook van een miljoen achterstallige vakantiedagen. Bij de NMBS werd “ontsteld” gereageerd op de stakingsplannen. De kleinere liberale vakbond VSOA Spoor liet eerder al weten evenmin mee te staken met de socialistische collega’s. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content