AB InBev moet Jupiler Blue uit de rekken halen

06/07/12 om 17:04 - Bijgewerkt om 17:04

Bron: Trends

De blikken en flesjes van Jupiler Blue vertonen te veel gelijkenis met Maes Pils.

AB InBev moet Jupiler Blue uit de rekken halen

© Belga

Bierbrouwer AB InBev moet het alcoholarme bier Jupiler Blue in zijn huidige vorm binnen de maand uit de rekken halen. De blikken en flesjes van Jupiler Blue vertonen te veel gelijkenis met Maes Pils. De beslissing van de handelsrechtbank van Brussel werd meegedeeld door Alken-Maes, de brouwer van Maes Pils.

"Alken-Maes is verheugd om vast te stellen dat de rechter de argumentatie van Alken-Maes volgt, en bevestigt dat de nieuwe verpakking van Jupiler Blue kan leiden tot misleiding en zelfs verwarring van de consument", luidt het in een persbericht.

Alken-Maes startte de gerechtelijke procedure op omdat de verpakking van Jupiler Blue volgens de brouwer " een bijna integrale kopie" is van de verpakking van Maes Pils.

Dwangsom

Van zodra het vonnis betekend is- allicht in de eerste helft van volgende week - begint de termijn van één maand te lopen waarbinnen AB InBev de flesjes en blikjes van Jupiler Blue uit de rekken moet halen. Staat er na die 30 dagen nog Jupiler Blue in de winkels, dan zal de Leuvense brouwer een dwangsom moeten betalen van 50 euro per flesje of blikje.

'Geen verwarring mogelijk'
AB InBev tekent beroep aan tegen het vonnis, maar meldt ook dat de beslissing van de rechter wordt gerespeteerd. De Belgisch-Braziliaanse brouwer blijft ervan "overtuigd dat er geen risico is op verwarring bij de consument tussen de verpakking van Jupiler Blue en die van Maes Pils", luidt het in een communiqué.

'Geen monopolie op kleur'

AB InBev is ook van oordeel dat er geen monopolie kan geëist worden op de kleur blauw in het algemeen voor bierverpakkingen. "Verschillende biermerken gebruiken blauw als dominante kleur op hun etiketten", luidt het. De concurrerende brouwer zal nu vragen de merkregistratie van Alken-Maes te annuleren op grond van 'gebrek aan onderscheidend vermogen'. (belga/BO/RDM)

Lees meer over:

Onze partners